Joost Vullings en Xander van der Wulp als Koot en Bie

Joost Vullings en Xander van der Wulp, radio en tv-journalisten waren zaterdagmiddag uitgenodigd in de Hooglandse Kerk door predikant Margreet Klokke om over werk rond het Binnenhof te vertellen. ‘Zijn jullie nou die hoeders van de democratie en waakhouden van s ’landspolitiek?’ “Nou, wij zitten inderdaad dicht op de Haagse macht, maar wij stellen gewoon vragen, doen grondige research en hopen dat onze kijkers en luisteraars met de antwoorden zélf politieke keuzen kunnen maken”.

door Hans Schuurman

Het publiek goed informeren zien Vullings en Van der Wulp als hun taak en een grapje er tussendoor is goed om de aandacht verder vast te houden. Hun wekelijkse podcast is een succes vanwege de ontspannen sfeer. Ze zijn er een beetje verlegen onder met hun populariteit. “Als we op het Binnenhof lopen vragen toeristen óns, niet de Tweede Kamerleden, met hen op de foto te gaan. Worden jullie dan een machtsfactor in het Haagse politiek spel? Invloed schrijven zij zich wel toe, maar macht echt niet, denken zij.

Leidenaar Joost Vullings (1970) studeerde hier politicologie en deed zijn eerste journalistieke ervaring op in het Leids Nieuwsblad, de schoolkrant even niet meegerekend. “Hij is spontaan, bereid zich nauwelijks voor op onze podcast en durft veel meer te vragen dan ik”, vertelt Xander van de Wulp. Xander van der Wulp (1974) in een Utrechter, studeerde communicatieleer en als zoon van Gerard van der Wulp kreeg hij thuis journalistiek met de paplepel ingegoten. “Hij is de organisator van onze podcast duo, hij denkt alles tevoren zorgvuldig door en de enkele keren dat ik hem wel eens lelijk heb zien kijken, is als ik zijn scenario verstoor”, vertelt Joost Vullings. Als ze over de podcast vertellen is het lachen geblazen, maar dat knippen we eruit, het zijn serieuze zaken. Het moet ook geen Koot en Bie worden.

Het kan natuurlijk niet anders dat als je in een godshuis geïnterviewd wordt dat door een predikant naar je moreel kompas geïnformeerd wordt. Beide hebben nuchtere wereldse reacties. Wij zijn integere journalisten, fatsoen van huis uit meegekregen, corrigeren doen wij collegiaal, kritiek nemen wij ter harte en wij hebben ook bazen hoor.  

En denk nou niet dat wij bij de NOS exclusief het politiek nieuws voor Nederland brengen. Alle politieke partijen zijn tegenwoordig zélf hun zender. In Tweede Kamer anticiperen zij er met optredens, maken een filmpje voor hun aanhangers die ze meteen op de sociale media zetten. Caroline van der Plas van de BBB, oud-journalist, beheerst presentatie tot in de puntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *