Fietsenstalling onder De Geus valt duurder uit

De aanleg van de fietsenstalling onder De Geus tegenover Leiden C.S. kost € 4,5 miljoen extra. Daarnaast valt de bouw van deze megabioscoop, congrescentrum plus appartementen door prijsontwikkelingen circa 36% hoger uit. Maar géén aanvullend krediet beschikbaar te stellen zal leidt tot vertraging waarschuwt het stadsbestuur en houdt het risico in dat projectontwikkelaar Sustay zijn opdracht teruggeeft. De gemeenteraad moet nog zijn fiat geven aan de additionele miljoenen.

door Hans Schuurman

De Geus, 70 meter hoog veel glas en staal waar vroeger Jumbo stond, is een één torengebouw en wordt de blikvanger aan het Stationsplein, 8 bioscoopzalen, congreszaal, horeca en ca. 100 woningen. De aanvankelijk geplande auto parkeergarage moest in 2019 onder druk van collegepartijen D66 en GroenLinks, het CDA was toen tegen, plaats te maken voor een fietsenstalling. Zónder auto parkeergarage! Dat kan niets worden, kraaide de oppositie. Een stukje lopen, 200 meter naar de parkeergarage onder de Lammermarkt, was te ver. Met de fietsenstalling keuze werd echter ook de N.S. partij en om met geld over de brug komen werd jaren gedelibereerd.

Werd in 2019 voor een fietsenstalling gekozen, het duurde tot najaar 2022 tot de juridische en de financiële afspraken over kostenverdeling tot stand kwamen tussen de gemeente, ProRail en de projectontwikkelaar. Nu is een aanvullend krediet nodig voor de fietsenstalling van € 4.526.700.  Haar deel van ca. 19 miljoen die de aanleg voor 3.000 fietsparkeerplaatsen ondergronds kost. De gemeente betaalt de rekening bij oplevering van de fietsenstalling die basis van de huidige inzichten  einde 2025/ begin 2026 is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *