Wandeling langs monumenten van Diogenes

‘Stichting Diogenes Leiden – verleden, heden, toekomst’ heet een nieuwe uitgave over het werk van de Leidse monumentenstichting. Aanleiding voor publicatie was dat Diogenes, in 1973 opgericht, haar vijftigjarig bestaan viert.

De voorzitter van Diogenes, Laurens Beijen, overhandigde vrijdag het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Henri Lenferink. Zelf gebruikt Beijen het verkleinwoord ‘boekje’: de publicatie heeft een omvang van 40 pagina’s. In de achterflap nog is iets extra’s opgenomen: een wandelroute langs alle dertien plekken in de stad waar monumenten van Diogenes staan.

Beijen vertelde dat Diogenes dit jubileumjaar vooral wil gebruiken om nog meer mensen te laten zien wat zijn stichting doet. Begin dit jaar was er al een mooie tentoonstelling in de bibliotheek in de Nieuwstraat. En tijdens de Open Monumentendagen in september zijn bezoekers welkom bij het nieuwste restauratieproject: Hogewoerd 132.

De oprichters van Diogenes wilden in 1973 tegenwicht bieden aan het verval van waardevolle monumenten in de stad. Ze brachten geld bij elkaar voor het aankopen en restaureren van panden. Voor een deel kwam dat geld van sympathisanten, voor een ander deel uit overheidssubsidies.

De eerste panden die door Diogenes werden gerestaureerd waren drie eeuwenoude woningen aan de Lokhorststraat 18-22. Ze stonden op de monumentenlijst, maar de gemeente wilde ze toch slopen omdat ze op instorten stonden. Diogenes vond twee architecten voor de restauratie. Het zijn sindsdien ‘pareltjes’ van de stad.

De stichting heeft de afgelopen vijftig jaar ook veel andere monumenten in oude luister hersteld. Voorbeelden zijn de Latijnse School, het Mierennesthofje aan de Hooglandse Kerkgracht en een voormalige wijnkoperij aan de Hogewoerd. Tegenwoordig besteedt Diogenes ook veel aandacht aan het energiezuiniger maken van de monumenten die de stichting bezit.

Overheidssubsidies voor het restaureren van monumenten zijn er tegenwoordig nauwelijks meer. Diogenes moet het nu doen met de huuropbrengsten van de panden. Dankzij een zorgvuldig beheer slaagt de stichting daar tot dusverre goed in.

Informatie over de stichting Diogenes en het contact om het boekje te krijgen: www.diogenes-leiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *