Kinderen tekenen, bestuursleden ondertekenen

In speeltuin ‘Ons Eiland’ in de ‘Zeeliedenbuurt werd woensdag door diverse organisaties ‘De Leidse Samenspeelbelofte’ ondertekend waarin bijzondere aandacht geschonken wordt aan ‘t samenspelen van kinderen mét en zonder beperking. De kinderstem over de speeltuin inrichting is heel belangrijk, zij zijn immers de echte speelexperts, zei wethouder Abdelhaq Jermoumi, Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs.  Waarom is samen spelen zo belangrijk en tast de gemeente daarvoor diep in de buidel?

door Hans Schuurman

Terwijl wethouder Jermoumi (PvdA) en vertegenwoordigers van welzijn en stedelijk (koepel) organisaties hun handtekening onder deze ‘Samenspeelbelofte’ zetten, speelden de kinderen lekker door in de tuin met elkaar, op de toestellen die hun fantasie prikkelen en binnenskamers wordt geverfd en getekend.

De bestuursleden Marieke Keizerwaard en Sonja Minken zijn trots op hún tuin, ze vertellen dat de Zeeheldenbuurt ongeveer 350 kinderen telt van onder de 12 jaar. De inwoners van deze wijk komen uit alle windstreken, kinderen zien geen kleur of afkomst verschillen. Leiden telt maar liefst 14 van zulke speeltuinen waar, dicht bij huis en onder toezicht, gespeeld kan worden. Spelen op straat wordt steeds vaker onveilig, maar op ‘Ons Eiland’ al of niet onder toezicht van een buurt moeder/vader is het altijd veilig en heerst volle pret. ‘Ons Eiland’ heeft één betaalde kracht, de portier gedetacheerd vanuit DZB, de speeltuin wordt verder volledig gerund door ca. 20 vrijwilligers. De tuin is geopend van 9 tot 5 uur en ook op de weekenden open.

Inclusief spelen

En met de vandaag afgesloten overeenkomst wordt er gewerkt aan een speeltuin die (nog) toegankelijker is voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Beide bestuursleden vertellen over de voordelen van speeltuinen waar kinderen in beweging zijn, even niet aan de computer. Ze ontwikkelen sociale vaardigheden zoals leren omgaan met emoties, frustraties, boos zijn, ruzie maken en weer bijleggen. En dat er regels moeten zijn als je samen iets doet. Bovendien zorgt voldoende bewegen ervoor dat kinderen beter op gewicht blijven.  Inclusieve speeltuinen bieden de mogelijkheid dat ook kinderen met een geestelijke of lichamelijke handicap met elkaar kunnen spelen. Vroeger was daar niet of nauwelijks aandacht voor. Ook kiezen enige tuinen voor een meer avontuurlijke inrichting, waar grote en kleine speeltoestellen minder overheersen dan vroeger waarmee de fantasie van de kinderen wordt geprikkeld. De idee van inclusieve speeltuinen komt van van de ‘Speeltuinbende’ die in 2011 het voorbeeld stelde.

Tijdens het gesprek met beide dames bestuursleden wordt op de deur geklopt. “We hebben dit zaaltje nodig voor een moeder die hier borstvoeding wil geven aan haar baby”. We maken graag plaats voor haar de jongste bezoeker van de speeltuin ‘Ons Eiland’  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *