Singelpark nog lang niet af

Menig Leidenaar sluit het Singelpark in haar hart, wandelt of jogt misschien wel wekelijks over het tracé van de afgebroken stadsmuren en ervaart …. ’t Is nog niet klaar! Knelpunten: bouw van het Meelfabriek complex, vernieuwing van de Humanities Campus en de aanleg van het Energiepark met bebouwing. Wethouder Ashley North schreef erover een brief naar de gemeenteraad.

door Hans Schuurman

Loop in gedachten maar even mee en start is bij de Zijlpoort. De route over het Ankerpark is slecht rolstoel toegankelijk, de brug die toegang geeft tot het aan aanbouw terrein van het Meelfabriek complex is gesloten. U wordt omgeleid. De geblokkeerde brug heet ‘Helarbrug’, maar vergeet die namaak klassieke naam die gezondheid betekent maar weer gauw. Nu wordt wat geslalomd voordat je op het Lakenplein komt alles is daar fris en nieuw. Een (gehandicapten) toilet bij Speeltuinvereniging De Doorbraak is het Katoenpark was het laatste nieuws. Het Veerplein is recent gerenoveerd met inheemse beplanting en versterkt de wandelroute door de Veerstraat en de Plantage, ze hebben kwaliteit aan het Singelpark toegevoegd. Het Plantsoen is natuurlijk een dé groene wandeling. Versterking is nodig voor de informele Singelparkpromenade Noordeinde-Koepoortsbrug, schrijft North.

Overlast

Het succes van het Singelpark brengt ook veroorzaakt drukte en overlast voor bewoners op sommige plekken zoals bij de 5 e Binnenvestgracht. De Singelparkroute loopt hier over de smalle 5e Binnenvestgracht, tegen betaling kan men straks ook door de Hortus lopen. Begin december 2022 heeft de Universiteit Leiden het Stedenbouwkundig plan (SP) voor de Humanities Campus afgerond. Het is nog niet definitief door de gemeenteraad vastgesteld. Er zijn straks meerdere routes van Arsenaalplein naar Hortus, waaronder een nieuwe vlonder in de singel. Aan de ‘buitenzijde’ grenzen de universiteitsgebouwen aan de Witte Singel, waar in de toekomst nog een wandelpromenade moet komen. Voorlopig is het nog een beetje spoorzoeken tot het Arsenaalplein. Het vervolg van de route is een streling voor het oog, zoveel historische plekken. Na molen De Valk slaat verstening toe.   

Knelpunt Uniper

Het derde knelpunt op de Singelparkroute is de energiecentrale van Uniper tussen de Langegracht en de Maresingel. Singelpark wandelaars zouden zonder omweg van het Papegaaisbolwerk naar het Huigpark moeten kunnen lopen, maar de ‘Lichtfabriek’ staat in de weg. WarmtelinQ de warmteaanvoer uit de Rotterdamse haven speelt een rol bij Uniper. Nu is het nog vaak dwalen over het toekomstige ‘Energiepark’ waar ook veel huizen gepland zijn om dit ambitieuze plan te kunnen betalen. Ook de verbinding naar begraafplaats Zijlpoort kan beter. Dan zijn we terug bij de Zijlpoort en pikken een terrasje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *