Japanmarkt na drie jaar terug

Met het opzwepende geluid van de Taiko’s, Japanse trommels die op het slagveld in een ver verleden de krijgers moesten aanmoedigden, begon deze vredige en zonnige Japanmarkt op Eerste Pinksterdag. Na drie jaar kón ’t weer. Hiroshi Minami, ambassadeur van Japan, burgemeester Henri Lenferink, Kris Schiermeier, directeur-bestuurder van Japanmuseum SieboldHuis plus honderden toeschouwers keken toe en hielden soms de handen over de oren. De Japanmarkt met meer dan 60 kramen langs het Rapenburg strekte zich uit vanaf het Kort Rapenburg tot het Academiegebouw. Stalletjes met Japanse kunst, boeken, gebruiksvoorwerpen en informatie over Japanreizen van de Leidse reisorganisatie Djoser. Dansoptredens te zien van Raiden Yosakoi in het SieboldHuis, Japanse vechtsportdemonstraties in Rijksmuseum van Oudheden en Japans boogschieten in de Hortus botanicus. De Japanmarkt trok dit jaar ruim 10.000 bezoekers en het weer werkte heel goed mee. Leiden heeft in verschillende opzichten een speciale band met Japan. Natuurlijk het Japanmuseum SieboldHuis in onze stad met een interessante permanente – en wisselende tentoonstelling. Wist u dat er ook een Siebold museum in Nagasaki is? Twee honderd jaar geleden werd de naamgever Philipp Franz von Siebold gestationeerd als (scheeps)arts voor de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) op het handelseilandje Deshima in de baai van Nagasaki. Hij nam (heimelijk) een verzamelingen objecten en planten stekjes mee terug naar Nederland. Die zijn nu nog te zien en te bewonderen in het SieboldHuis en de Hortus Botanicus.  En van recentere datum verdient een andere gebeurtenis in Leiden bijzondere aandacht. Het bezoek in ’t jaar 2000 van de Japanse keizer Akihito en zijn echtgenote Keizerin Michiko die spontaan een praatje aanknoopten met twee studentes die nieuwsgierig uit het raam hingen. In Japan hebben vorsten een bijna goddelijke status en dit kletsje was heel bijzonder. De foto die de hele wereld overging van dit moment zit met een gedenkplaatje aan de muur op Rapenburg 51.  Er was veel te zien en te beleven op Japanmarkt dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *