Nieuwbouw voor Rood Witte Stationspleinflat

De rood-witte Stationsplein flat tegenover Leiden C.S. wordt gaat tegen de grond om plaats te maken voor drie appartementengebouwen. De ‘Berlijnse muur’ zoals  het 60 jaar oude gebouw in de volksmond genoemd wordt, onttrekt het zicht de oude binnenstad typerend voor Leiden. De toegankelijkheid van het station wordt ook verbeterd.

door Hans Schuurman

Na lange onderhandelen kwam het stadsbestuur eindelijk tot een overeenkomst met de eigenaar Urban Interest. Omdat de gemeente een aardige Rijkspremie kan opstrijken wordt zij, en niet Urban Interest, opdrachtgever voor de bouw van minstens 420 nieuwe huurwoningen. Hiermee wordt de woningvoorraad ca. 100 woningen vermeerderd.

“En die hebben we hard nodig”, aldus bouwwethouder Julius Terpstra (CDA). Terpstra: “Minimaal de helft van de  nieuwe woningen zitten in het middensegment, tussen € 763 en € 950 huur per maand, plus winkels op de begane grond”.  Het worden drie aparte gebouwen, variërend in hoogte tussen 44, 44 en 55 meter hoog met daarachter, op het huidige parkeerterrein, een 30 meter hoog  appartementengebouw.

De drie afzonderlijke front gebouwen bieden, anders dan nu een groen doorkijkje met extra straten, waardoor men straks gemakkelijker op het stationsgebied kan komen. “Het maakt het stationsgebied daardoor aantrekkelijker en leefbaarder”, prijst Terpstra het ontwerp aan. Maar voor echt veel ruimte voor dat doorkijkje, moet je wel wat fantasie hebben. Met de verbeterde toegankelijkheid van het Stationsplein, heeft Terpstra een punt.

Het soort woningen, aantal kamers etc. etc. ? “Dat komt allemaal nog”. Eén ding weet hij alvast wel zeker: “Het aantal parkeervergunningen voor bewoners”. “Je woont toch tegenover het station”, zegt hij. Alsof mensen die voor woon- werkverkeer altijd treinen, geen auto hebben. Er is vast wel plaats in de noodlijdende Leidse parkeergarages. Het huidige Ibishotel blijft staan en even verderop, waar op Morspoortterrein het oude belastingkantoor, Stationsplein 107,  worden na sloop 75 sociale huurwoningen gebouwd.

De huidige bewoners van de ruim zestig jaar oude rood witte flat werden recent geïnformeerd door hun verhuurders. Urban Interest gooide al een tijdje ‘met de pet’ naar de zorg en dienstverlening van haar huurders. Zij wentelden de onzekerheid van het voortbestaan af op de huurders. Schoten tekort bij onderhoud, introduceerden tijdelijke contracten naar willekeur en voerden een creatief huurprijsbeleid.

Volgens afspraak met de gemeente mag Urban Interest straks binnen 20 jaar niet verkopen om ze uit de huur halen.

De sloopwerkzaamheden van de Stationspleinflat starten naar verwachting begin 2026 en eind dat jaar wordt de bouw van de nieuwe woningen begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *