Buurtonderzoek Hitte en gezondheid

Wat doet hitte met je? Wat kun je zélf doen om hittestress te voorkomen en kan je met de inrichting van de woonomgeving ook hitte klachten bestrijden? Mandy Peggen, lid van een onderzoeksteam van het Radboudumc Nijmegen doet deze zomer met proefpersonen uit Leiden Noord en de Merenwijk onderzoek hiernaar.

door Hans Schuurman

“Wij zoeken nog wel enkele proefpersonen voor ons onderzoek”, vertelt Peggen. Voor het onderzoek zijn, ca. 30 inwoners uit Leiden Noord en een zelfde aantal uit de Merenwijk nodig”. Deze twee groepen moeten qua leeftijd, gezondheid en geslacht etc. uit verglijkbare deelnemers bestaan. “Op die manier willen wij erachter komen wat verschillen in woonomgeving voor invloed heeft op de gezondheid van mensen tijdens een hittegolf”.

Leiden Noord is een oudere, dichtbebouwde versteende wijk en de Merenwijk daterend uit de ’70-ger jaren, is ruimer van opzet met veel groen en water. De wijken liggen hemelsbreed nog geen km. van elkaar.

Als gevolg van klimaatveranderingen verwachten weerkundigen vaker hittegolven en warmere zomers. En hitte brengt voor mensen, met name bij (kwetsbare) ouderen, vaak vervelende, soms gezondheidsbedreigende ongemakken. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn en concentratieproblemen als gevolg van uitdroging van het lichaam. Dat vooral ouderen het hardst getroffen worden, komt omdat zij slechter (kunnen) transpireren en een verminderde dorstprikkel hebben. Schaduw opzoeken en veel drinken dát helpt. En de kleur van urine is een goede aanwijzing of je lichaam voldoende vocht heeft. 

Groen en blauw.

De inrichting van de openbare ruimte heeft veel invloed op de (gevoels)warmte die mensen ervaren. Mandy Peggen laat zich gewillig fotograferen op bij het Gerecht in de Leidse binnenstad. De temperatuur op dit ingesloten pleintje verschilt bij warm weer wel 5 graden Celsius met elders in Leiden. “Groen en blauw, bomen en water matigen de temperaturen”, aldus Peggen.

De proefpersonen, vooral zij die veel ongemak ondervinden van warmte, kunnen veel opsteken als ze meedoen met het onderzoek. En de onderzoeksgegevens die de personen uit verschillende stadsdelen op leveren, is van belang voor toekomstige inrichtingsplannen voor de openbare ruimte.  

Het onderzoek van het Radboudumc start de komende zomermaanden. Leidenaren kunnen meedoen als ze 40 jaar of ouder zijn én een chronische ziekte hebben óf ouder dan 60 jaar en woonachtig in Leiden Noord of de Merenwijk. En bereid zijn in deze warmteperiode onder andere mee te werken aan metingen van hartslag; bloeddruk en lichaamstemperatuur. Daarnaast zullen er digitale vragenlijsten aangeleverd worden. Vragenlijsten moeten op drie momenten, een keer vóór de hitteperiode, tijdens en ná de hittegolf ingevuld worden. Deze onderzoeken vinden desgewenst thuis plaats of op een bij de woning nabijgelegen locatie. Voor nadere informatie:  www.radboudumc.nl/hitteonderzoek.

Iedere Leidenaar, 18 jaar en ouder, kan ook meedoen met het hitteonderzoek door de vragenlijsten in te vullen. Aanmelden: www.radboudumc.nl/hitte.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *