Veteranen worden steeds jonger

Het was de 15 keer dat in de Hooglandse Kerk de Leidse Veteranen dag georganiseerd werd. De burgemeester sprak de oud-strijders toe en werd daarna op zijn beurt ook toegesproken door de ‘jonge veteranen’ die hem bedankten voor de aandacht die altijd schonk aan veteranen dag. Het beeld van oudere heren met een rij medailles op de borst, verandert langzamerhand in jonge(re) oud-strijders van vredesmissies.

door Hans Schuurman 

“Ik maak ’t niet lang, want jullie komen niet voor mij maar voor elkaar én de blauwe hap”, zo opent Lenferink zijn speechje. De traditionele rijsttafel staat al ongeduldig te pruttelen, horecapersoneel en jonge veteranen doen de verzorging. Volgens het Veteraneninstituut in Doorn heeft Leiden 271 veteranen, waarvan 247 uit dienst en 24 nog in actieve dienst zijn. Veteraan ben je als Nederlandse (oud) militair diende in oorlogsomstandigheden of vredesmissies. Zoals de Tweede Wereldoorlog, de oorlog in voormalig Nederlands-Indië, die versluierend politionele acties wordt genoemd en onze mislukte interventie in Nieuw-Guinea (1962). Deelnemers aan deze laatste confrontatie zijn nu allen 80-plussers. Dus het aantal veteranen uit deze en voorgaande oorlogen wordt steeds schaarser.

Voor de Leidse veteranenmiddag vrijdag jl. hadden zich 97 oud-militairen aangemeld. De oudste Leidse veteraan is de heer G.M. Seijn, 96 jaar, hij was actief in Indonesië in 1946.  De 2 jongste Leidse veteranen waren Michelle Wensveen, 34 jaar, die werd uitgezonden in 2007-2008 en 2009-2010 naar Afghanistan/International Security Assistance Force (ISAF) alsmede Nick Roest, ook 34 jaar oud die op missie was in 2007 in Afghanistan.

Heftige gebeurtenissen

Leidenaren waren in 10 vredesmissies actief, bijvoorbeeld in Cambodja, Ethiopië, Angola, Haïti en voormalig Joegoslavië. En waarom verdienen onze veteranen respect en maatschappelijke waardering? Veteranen maken op een missie vaak heftige dingen mee. Voor de één betekent het een verrijking, voor de ander vraagt het een worsteling om die ervaringen te verwerken. Dat één op de vijf veteranen problemen heeft met dat verwerken van heftige gebeurtenissen, wordt vaak licht vergeten. Alle veteranen waren plichtsgetrouw zijn, behulpzaam, moedig en dapper en dát verdient waardering. Op zaterdag 24 juni werd in Den Haag de jaarlijkse Nederlandse Veteranen dag gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *