Noodopvang vluchtelingen in 3 Octoberhal

De 3 Octoberhal wordt in ‘ieder geval’ voor vier maanden vanaf 7 augustus aangeboden als noodopvang aan maximaal 125 asielzoekers zonder verblijfstatus

door Hans Schuurman

Dat schrijft wethouder Julius Terpstra (CDA) in de uitnodigingbrief aan de omwonenden voor een informatiebijeenkomst op woensdag 5 juli van 19.30 uur tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur) die gehouden wordt in de Rugbyclub DIOK, Smaragdlaan 101.

“Omdat we zien dat de nood hoog is en het bij het karakter van Leiden past de helpende hand te bieden, voldoen wij aan het verzoek van de regering ten einde het grote tekort aan opvangplaatsen in Ter Apel op te vangen”, aldus het stadsbestuur. Staatssecretaris van der Burg deed eerder deze maand dit verzoek aan Leiden vanwege de sombere verwachtingen in Ter Apel waar weer dreigt dat vluchtelingen buiten moeten slapen.

B&W verwacht de eerste vluchtelingen in de loop van augustus. De meesten hebben in Nederland nog geen verblijfsstatus en zijn in afwachting van het moment waarop zij zich kunnen registreren bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het stadsbestuur verzekert in haar brief aan de omwonenden dat (aan de asielzoekers) een veilige opvang geboden wordt. En zij erop kunnen rekenen dat het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en de gemeente er alles aan doen ervoor te zorgen dat de opvang op een veilige wijze gebeurd. Daartoe worden onder andere hekken geplaatst, is dag en nacht voldoende beveiliging aanwezig en begeleiding van de vluchtelingen.

In de hal worden voorzieningen geplaatst om te overnachten en worden maaltijden verstrekt en sanitaire voorzieningen. De vluchtelingen zijn vrij te gaan en te staan waar zij willen wel geldt een dagelijkse meldplicht op bepaalde momenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *