Peter van der Velden waarnemend burgemeester van Leiden

Peter van der Velden wordt per 1 september waarnemend burgemeester Leiden. Hij is de (tijdelijk) opvolger van Henri Lenferink. De Commissaris van de Koning van Zuid Holland (CvdK), Jaap Smit, maakte zijn tijdelijke benoeming bekend na overleg met de vertrouwenscommissie die daarvoor een beknopt waarnemers profiel opstelde.

door Hans Schuurman

Van der Velden (Bergen op Zoom, 1954) is een PvdA politicus en bestuurder. Hij studeerde Personeelsbeleid en Arbeidsmarktpolitiek aan de Sociale Academie in Breda. Was vanaf 1977 medewerker van PvdA leden van de Tweede Kamer, later voor het Benelux-parlement in Brussel. Vervolgens fractievoorzitter in de gemeenteraad van Bergen op Zoom, daar wethouder alsmede vier jaar  vicevoorzitter van het landelijk PvdA bestuur.

De waarnemend burgemeester van Leiden beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Hij was waarnemend burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard en waarnemer in Dordrecht. Vanuit die hoedanigheid was hij voorzitter van het Drechtstedenbestuur, de Drechtraad en de Veiligheidsregio. Van 1989 tot en met 2014 was Van der Velden achtereenvolgens burgemeester van de gemeenten Nieuw-Ginneken, Rosmalen, Emmen, Bergen op Zoom en Breda in de periode 2004 tot 2014. Daarnaast vervulde hij tal van bestuurlijke maatschappelijke functies. Zijn regelmatig ‘jobhoppen’ als burgemeester was een gevolg van de opheffing van gemeenten door gemeentelijke herindeling.

Profielschets.

De profielschets van de vertrouwenscommissie voor de waarnemend burgemeester is beknopt. De waarnemer moest geen ambitie hebben voor de kroonbenoeming, maar wel actief ‘op de winkel’ willen passen. Een ervaren bestuurder met gezag zijn, die een actieve en inspirerende bijdrage kan leveren aan een goede samenwerking tussen de stad en bestuur. Plus goede contacten hebben met  (politiek) Den Haag en ervaring in het veiligheids- en in het crisisdomein, zodat hij o.a. direct het voorzitterschap van de veiligheidsregio kan vervullen. Een sociaal en communicatief vaardige bestuurder dus en  een bekwaam voorzitter van de raad, het college en bij (regionale) bestuurlijke overleggen. Enige binding of affiniteit met Leiden is een pré.

Vertrouwenscommissie.

De vertrouwenscommissie bestaande uit 10 gemeenteraadsvertegenwoordigers start in oktober met het opstellen van een profielschets voor de nieuwe kroonbenoemde burgemeester. Deze commissie gaat ook in gesprek met organisaties en instellingen in de stad om een lijst van vaardigheden en bekaamheden op te stellen waaraan de nieuwe burgemeester dient te voldoen. De vertrouwenscommissie wil dat iedere inwoner hiervoor input kan leveren en stelt aan de hand van deze inbreng in een openbare raadsvergadering in maart 2024 de definitieve profielschets vast. In juli 2024 hopen zij de voordracht voor een nieuwe burgemeester aan de raad te kunnen presenteren. De overwegend intern gerichte waarnemers profielschets is mogelijk het concept waarmee de raadsleden de wensen van ‘de stad’ gaan inventariseren voor de kroonbenoemde burgemeester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *