Fantaseren met hamer en spijker

“Wie het eerste de reuze spijker in zijn houtblok heeft getimmerd, valt de eer te beurt de openingstoespraak te houden van het Jeugddorp Leiden 2023”, kondigt organisator Leno Piket aan als hij twee hamers uitdeelt. Wethouder Fleur Spijker hamert er fanatiek op los maar met haar  speelgoedhamertje is zij geen partij voor Sven met die met zijn forse werkman hamer de spijker er snel indrijft.

Door Hans Schuurman

Doet u toch maar ‘t welkomstwoordje voor het Jeugddorp mevrouw, zegt Sven, zijn overwinningsprijs uit handen gevend. Jeugddorp Leiden opende voor de 58ste keer haar deuren voor de jeugd  van Leiden en omstreken op de locatie aan de Voorschoterweg. Meer dan 200 kinderen knutselen, bouwen hutten en doen mee met sport en spel, zoals martial arts en theater.

Bijna even populair is Jeugddorp voor de jonge mensen die er vrijwilliger zijn. Het zijn meer dan 80  jongens en meisjes die de twee weken vrijwilligerswerk doen door leiding te geven aan de activiteiten en toezicht te houden. Eén van hen is, coördinator Diana van der Aar (25): “Veiligheid  staat voorop, daarom mogen de kinderen geen open schoenen dragen opdat zij zich niet kunnen bezeren”. Diana doet dit voor het tweede jaar, ze werd gespot bij het Werfpopfestival deze zomer. Zonder jongelui als Diana zouden heel wat vakantie activiteiten niet van de grond komen. “Ik moet er onder anderen op toezien dat geen tweede verdieping op een wankele timmerwerk wordt gebouwd”. “En voor het geval, ik heb een EHBO diploma”. Gelukkig hoefde Diana in dat opzicht nog niet in actie te komen.

Fantasie

De jongens en meisjes die handenvol spijkers in planken rammen doen dat met overgave. In hun ogen zie je dat zij een fantastische beeld van het toekomstige gebouw hebben. Het hamerende kind aan de andere van het bouwwerk met een stelletje spijkers tussen de lippen is even fanatiek bezig met een heel ander concept. Beiden laten zij hun fantasie de vrije loop. In de twee weken dat het Jeugddorp duurt, gaan er stapels hout en kilo’s spijkers door heen. In de hoek van het terrein is een tweehoog bouwsel waar een glijbaan aan gemaakt is. Maar op het moment dat die klaar is, is de lol er eigenlijk vanaf. Timmeren willen zij en zo hoog moeilijk.

Met het systeem van verschillende kleuren polsbandjes houdt de leiding overzicht. Rode polsbandjesdragers mogen einde werkdag niet alleen naar huis. Als ze wat verder wonen worden zij gehaald en gebracht met een bus. Een geel polsband drager mag op het einde van de speeldag alleen naar huis. Blauw mag op de foto, paars niet. De kosten voor een speeldag bedragen € 2 . “Het zijn vooral kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben,  vertelt Diana en waarvan de ouder óf niet met vakantie gaat óf moeten werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *