Hoe ziet het verdwenen schilderij van Rembrandt er uit?

Op vrijdag 11 augustus wordt de tentoonstelling geopend: ‘Breng de smaeck van Rembrandt terug naar Leiden. Om 14.00 uur die dag wordt in de Stadsfoyer van het Stadhuis óver de tentoonstelling gesproken en om 16.15 wordt deze tentoonstelling  in de Stadstimmerwerf, Kort Galgenwater 22 officieel geopend.

door Hans Schuurman

De vroegste werken van de jonge Rembrandt zijn de verbeelding van de vijf zintuigen. Vier van deze allegorieën zijn teruggevonden : Het zicht, de tast, het gehoor en de reuk. Het vijfde zintuig, de Smaeck, is (nog) niet gevonden. Wordt die ooit gevonden, is die voorgoed verloren en hoe zou die eruit zien?

De Leidse Wijnvereniging Matilo stelde wijnkistjes ter beschikking aan kunstenaars met de opdracht hierop een persoonlijke interpretatie van de Smaeck van Rembrandt te schilderen. De uitdaging werd door 19 kunstenaar aangenomen en het resultaat was prachtig beschilderde wijnkistjes. Deze kunstwerken worden van vrijdag 11 augustus – donderdag 7 september (woensdag t/m zondag van 11-16 uur) geëxposeerd in de  Stadstimmerwerf , Kort Galgenwater 21, Leiden. De toegang is gratis. Elke bezoeker mag een stem uitbrengen welke 5 kunstwerkjes men het beste geschilderd vindt in de geest van de jonge Rembrandt. De publiekskeuze wordt winnaar.

Op vrijdag 8 september van 15:00 -16:30 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Leiden worden de kunstwerken geveild. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan gehandicapten organisatie Gemiva. Geld voor projecten als de inrichting van een druiventuin en de verwerking van de druiven tot druiven jam, druivensap, wijn, druivenpitolie, balsamicoazijn etc. etc.. Maar er is plotseling nog een project ontstaan voor besteding van het geld. Vorige maand werd Valkendam, een zorgboerderij van Gemiva, door brand verwoest. Een vreselijke tegenslag voor de bewoners en begeleiders waarvoor extra geld nodig is. De organisatie hoopt dat veilingbezoekers extra in de buidel zullen tasten.

Voor nadere informatie: www.matilo.nl voor de veiling op 7 september moet men zich vooraf opgeven via contact@matilo.nl

Een gedachte over “Hoe ziet het verdwenen schilderij van Rembrandt er uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *