Hoe veilig is Leiden?

Stadscriminoloog Marianne Franken onderzoekt sinds 1 september 2021 de veiligheidsbeleving van Leidenaren. Zij wil bijdragen aan ‘t oplossen van veiligheidsvraagstukken in onze stad. In de bief aan de gemeenteraad hierover wordt veel aandacht besteed aan de actualiteit zoals lastig gevallen joggende vrouwen. Maar komen angstige ouderen die s ’avonds de deur niet open durven doen ook aan bod?

door Hans Schuurman

Wie voelt zich onveilig in Leiden, op welk moment heeft men een onveilig en/of onprettig gevoel? Met die vragen houdt Franken zich bezig in haar universitair promotie onderzoek. Zij hoeft niet blanco van start te gaan. Iedere twee jaar, het laatst in 2021 en voor de 12 e keer, publiceert het Ministerie van Justitie en Veiligheid, gemeenten en politie ‘De Veiligheidsmonitor’. Van de Leidenaren voelt 16% zich wel eens onveilig in de eigen woonbuurt, 15% van onze inwoners hebben dat gevoel zelden of soms en gelukkig slechts 1%  voelt zich vaak onveilig in z’n eigen buurt. Het gevoel voor onveiligheid is het hoogst in de Binnenstad-Noord (21%) en Bos-en Gasthuis (20%) en in de Merenwijk zijn er grote verschillen tussen Merenwijk en Merenwijk-Slaaghwijk. In Merenwijk-Slaaghwijk voelt een op de drie inwoners zich wel eens onveilig in de buurt. Leidenaren trachten deze onveiligheidsgevoelens te vermijden door ’s avonds niet open te doen (6%) en zich ’s avonds in de buurt niet op straat te begeven (5%). Het goede nieuws is dat Leidse inwoners zich veiliger voelen dan het gemiddelde van de 70.000+ gemeenten in Nederland.

Doelgroep

Maar nog even terug naar de brief van onze stadscriminoloog. Franken deed literatuuronderzoek en bestudeerde de 400 aangeboden vragenlijsten. Deze vragenlijsten kwamen van Leidenaren tussen de 20 en de 60 jaar maar de meeste waren van jongvolwassenen (18-35 jaar) en wel zij die een  wetenschappelijk opleiding genoten en/of daarin werken. Haar verdere bronnen waren het LeidenPanel; gesprekken op de weekmarkt en huisbezoek. Ook stak zij haar licht op bij de campagne ‘Ben je oké?’, in horecagelegenheden, studentenverenigingen, sportclubs de EL CID- en de Orientation Week Leiden.

Franken erkent dat haar huidige respondenten geen weerspiegeling vormen van de Leidse bevolking. De gelijkenis qua opleiding en leeftijd dringt zich op van de samenstelling van de gemeenteraad.

Ongewenste aanrakingen

Een van de student-medewerkers van het team van promovendus Franken doet onderzoek naar de aangiften van enige incidenten met vrouwen die te maken hadden met ongewenste aanrakingen tijdens het sporten in park Cronesteyn. Een interessante onderdeel van haar onderzoek is ook de vraag wat omstanders en/of getuigen kunnen doen bij dit soort stafbare feiten? Een aandachtspunt van haar onderzoek is om een bredere doelgroep van Leidse burgers te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *