Burgemeester Lenferink loste zijn verkiezingsbeloften in

Henri Lenferink, Delden 1957, stopt per 1 september als burgemeester van Leiden. Hij werd in 2003 bij referendum gekozen en is met 20 dienstjaren op dit moment ook nog eens de langst zittende burgemeester van Nederland.  “Leiden is een fantastische stad” zegt hij terugkijkend op zijn bewogen loopbaan.

door Hans Schuurman

In de burgmeesterkamer haalt hij een poster uit de kast waarop hij in 2003  zittend op de kantelen van ‘De Burcht’ campagne voerde: ‘Bevlogen, betrokken en benaderbaar’. Weinig Leidenaren menen dat hij zijn beloften niet heeft waargemaakt.

Wat zag u in de afgelopen 20 jaar vooral veranderen? Lenferink: “Leiden is sterk veranderd en van woonstad veel meer werkstad geworden. Leiden had aan het begin van deze eeuw zo’n 56.000 arbeidsplaatsen, nu 20 jaar later zijn dat er ongeveer 74.000.  Dat is vooral te danken aan de ontwikkeling van het Leiden Bio Sciencepark, dé banenmotor van Leiden en omgeving. En Leiden is zeker ook mooier geworden”, vervolgt hij. “De openbare ruimte, straten en pleinen, zoals de Haarlemmerstraat, de Breestraat en de Garenmarkt zijn opgeknapt en veel aantrekkelijker geworden.  En de stad is laatste jaren veel groener geworden. Denk alleen maar aan het Singelpark”.

Sociaal karakter

“Door het sociale karakter en maatschappelijke bevlogenheid van de Leidenaren voel ik mij goed op mijn plek hier en heb ik hier fijn gewerkt”, aldus Lenferink. Leidenaren staan echt voor elkaar en voor anderen klaar. Voor de hulp aan de 250 Syrische vluchtelingen die in 2015 in de stad onderdak vonden, meldden zich indertijd veel vrijwilligers met wel  7.000 initiatieven.  Leiden heeft een groot tekort aan vluchtelingen voor al die vrijwilligers, grapte Lenferink indertijd.

En toen geen enkele Nederlandse gemeente bereid was de uit de gevangenis ontslagen pedofiel Benno M. in hun stad onderdak te verlenen, wist Lenferink dat in zijn Leiden voldoende begrip was. Een bekend beeld uit die roerige tijd is hoe hij, met de fiets aan de hand en omringd door nieuwsgierige en protesterende Leidenaren, iedereen onbevangen te woord stond.

Op het gebied van openbare orde en veiligheid, de bestuurlijke portefeuille die een burgemeester door de wet is toegewezen, is ook veel veranderd, erkent Lenferink. Was u vooral burgervader of crimefighter? Lenferink: “Het één is misschien meer zichtbaar dan het ander, maar allebei is belangrijk. Ondermijning, crimineel vermogen witwassen in de legale ‘bovenwereld’ komt ook in Leiden voor, bijvoorbeeld in de vastgoedbranche. Het is de bijl aan de wortel van de rechtsstaat en daarom pakken we dat heel stevig aan. Laatst kreeg ik van ondernemers die in Leiden wilden investeren complimentjes voor bestrijding van deze vorm van misdaad omdat het concurrentievervalsend werkt.

Samenwerking

“Behalve van de stad en haar inwoners, neem ik met enige weemoed ook afscheid van de ambtenaren, gemeenteraad en wethouders”. De verhoudingen met de huidige raad en college zijn, daarin prijs ik mij gelukkig, buitengewoon goed. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst van  Leiden”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *