De Stille Strijd vraagt aandacht voor zelfdoding

Het aantal zelfdodingen van jongeren onder de 30, met name jong volwassen mannen, is de afgelopen jaren schrikbarend toegenomen. Zelfmoord is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder de 30 jaar. Maar volgens het CBS vormen oudere mannen de grootste risicogroep. Het standbeeld van een in elkaar gedoken jongen dat een weekje op de Beestenmarkt bivakkeert, staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve mensen voeren.

door Hans Schuurman

Nog maar een tijdje geleden werd het onderwerp zelfdoding doodgezwegen uit vrees dat het anderen op een idee zouden brengen. En nog steeds wordt zelfmoord in de media geschuwd. Je moet anderen toch niet op zo’n slecht idee brengen! Zoë (20) is daarvoor in therapie en naar de Beestenmarkt gekomen voor onthulling van het standbeeld de ‘Stille Strijd’ van kunstenares Saskia Stolz. Een paar wetenschappelijke studies toonden aan dat suïcides toenam na mediaberichten erover. Daarentegen bestaan ook aanwijzingen dat zelfdoding bespreekbaar maken mensen juist kan weerhoudt van suïcide.

Zoë: “Ik ben het ermee eens dat met dit standbeeld aandacht geschonken wordt aan zelfdoding. Bij de afweging, kiezen voor taboe óf bespreekbaar maken, kies ik voor het laatste”. Zij voert daarvoor het volgende argument aan. ‘Van de jongeren die zelfmoord pleegden was 60 % niet in beeld bij de hulpverlening’. “En die  stille strijd waar het beeld aan refereert, dat gaat ook over mij”, zegt ze. “Ik krijg dialectische gedragstherapie waarin mij geleerd wordt mijn zelfdestructief gedrag beter onder controle te krijgen”. Zoë leert weer de baas te worden over haar gedachten, emoties en gedrag. “Maar eerst moet je accepteren wie je bent om je gedrag te kunnen veranderen”, vult zij aan.

Schaamte

Eén op de vier Leidse jongeren denkt wel eens aan zelfdoding, jongens gemiddeld 2 keer zo frequent als meisjes. Hoe komt het dat bij zoveel meer jonge mannen zelfdoding voorkomt dan bij dan jonge vrouwen?  Zoë: Ik denk dat mannen nóg minder bereid zijn gesprekken over hun gevoelsleven te voeren, zich schamen over hun zwakheden zoals zij dat voelen”. Zoë: “Een man mag niet huilen, snap je wel.”

En met wie moet je praten over je problemen, dat je je zielig voelt en zit te somberen, wat eigenlijk een depressie is? Zoë: “Met mensen die het dichts bij je staan, je ouders, een docent, vrienden of vriendinnen”. Zorgprofessionals, psychologen of psychiaters? “Dat circuit komt veel later”.  Elke dag kun je gratis en anoniem bellen met 0800-0113 of een chat starten via de website 113 zelfmoordpreventie. Er staat altijd iemand voor u klaar. Zij krijgen ca. 500 telefoontjes en/of chats per dag.  Fleur Spijker met gezondheidszorg in haar portefeuille en wethouder in een gemeente met 20% jongeren, vindt mentale gezondheid van jongeren een gemeentelijke mede verantwoordelijkheid, was de beluisteren in haar openingstoespraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *