De meeste flesjes en blikjes komen op straat terecht

Een flesje of blikje mineraalwater kopen in een van de vele winkeltjes in de Steenstraat en Haarlemmerstraat lukt wel, maar het lege flesje inleveren voor statiegeld, dát is lastiger. “Doen we niet meneer, je met bij Albert Heijn zijn”, krijg je ten antwoord.

door Hans Schuurman

Alleen de uitbater van Haarlemmerstraat 202 neemt mijn lege flesje terug en betaalt keurig de € 0, 15 statiegeld. “Ander verdwijnt het in het milieu en ik kan ‘t zo inleveren bij mijn groothandel”, zegt hij. Winkels en supermarkten met een oppervlakte groter dan 200 vierkante meter en bemande tankstations langs de snelweg zijn verplicht drinkverpakkingsmateriaal terug te nemen.

De meeste petflesjes en blikjes van de 2 miljard in Nederland belanden echter op straat  en de hoopvolle verwachting bij de invoering op 1 april dat 70 tot 90 procent ervan niet in het milieu terecht zou komen, blijkt een illusie.

De supermarkten en andere drinkverpakkingsinnamelocaties krijgen hiervoor van de overheid een handelingsvergoeding. Maar uitbaters mopperen, technisch mankementen, onderhoud enz. enz. is vereist waardoor meer  personeelsinzet nodig is. Maar de grootste pechvolgel  is de supermarktklant die achter een statiegeld raper voor de innamemachine in de rij te staat.  Is het een milieu activist die de rommel op straat niet aan kan zien, een sponsor van zijn tafeltennisclub of genereert hij gewoon een extra inkomen?

De gemeente Leiden maakte deze week bekend dat zij, in navolging van  andere steden, rond een aantal vuilnisbakken in het centrum ringen plaatst waar lege petflesjes en blikje in geplaatst kunnen worden. Nu nog de consument die het moet herkennen en de moeite neemt. De statiegeld raper wordt gefacilieerd en het voorkomt dat de nijvere gasten de vuilnisbak omdraaien voor buit.

Die € 40, twee winkelwagens vol drankverpakkingsmateriaal, wordt niet gezien als inkomen en dus niet gekort voor bijstand ontvangers. De wet staat toe dat verkoop van goederen die je vindt  geen inkomen is, mits het incidenteel is. De kans dat u achter hem staat in de rij bij Albert Heijn is dus niet zo groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *