C&A filiaal vestigt zich in V&D

“Driedubbel blij ben ik met de recente winkelverschuivingen in de stad”, zegt Centrum Manager Leiden Gijs Holla. “C&A verhuist van de Haarlemmerstraat naar het voormalige V&D gebouw. De kledingzaak ‘Sting’ uit de Breestraat trekt met de ‘Cotton Club’, die naar Leiden komt, in het C&A pand.

door Hans Schuurman

Waarom ben je zo enthousiast? Holla: “Het stimuleert het winkelend publiek het doorsteekje te maken van Haarlemmerstraat naar Breestraat en Pieterskwartier”.

Het voormalige V&D gebouw is het hart van de binnenstad en was een trekpleister voor het publiek tot zij in 2015 de deuren sloot. Het warenhuis geraakte uit de tijd en de erfopvolgers van Vroom & Dreesmann hadden verzuimd te vernieuwen. De Canadese Hudson Bay trok vervolgens in het gebouw, verkeek zich volledig op de Europese markt en hield het met het verouderde warenhuis concept nog geen twee jaar vol. De ideële organisatie Stadslab bracht een toekomstvisie in beeld waar iedereen van droomde maar hun plannen bleken luchtkastelen. Met de wervende naam V(oor) & D(oor) genereerde zij wel  enthousiasme maar kwamen niet op de proppen met (tenminste) één grote stabiele huurder. De bibliotheek uit de Nieuwstraat waarop men oog had, werd niks. Op dit ogenblik is alleen de horeca Zirkus, nog gevestigd op de bovenste etage. Via de hoofdingang kun je met de lift om hoog.

Centrum manager Holla is op zoek naar mogelijke huurders. Hij heeft contact gezocht met ‘Amazing Oriental’ een keten van Aziatische supermarken in Nederland. “Je kunt daar niet kiezen uit drie speciale Aziatische groenten maar wel uit 30”, zegt hij. En zo’n winkel met producten voor Oosterse en Aziatische gerechten zou in V&D best wel passen”.

Kantoor?

De huidige eigenaar van het V&D pand is horecaondernemer en vastgoedbelegger Alexander van Nimwegen die de verschuivingen bevestigt. ”Mijn werk is panden kopen, deze locaties eventueel mooier maken en ze verhuren”. En hij vervolgt: “C&A wordt bereikbaar vanaf de Aalmarkt en aan de Breestraat zijde komt de ingang  van andere winkels, waarover het gesprek gaande is”. Van Nimwegen: “Op de tussenetages kunnen appartementen komen, het bestemmingsplan biedt daartoe de mogelijkheid. Detailhandel kan ook”. Met de nodige slagen om de arm meldt Van Nimwegen ‘t contact met een grote organisatie die wellicht haar hoofdkantoor in zijn pand wil vestigen. Het is een organisatie  met ca. 200 personeelsleden en behalve kantoorruimte  wensen zij ook voorzieningen voor eten en drinken”. Hij voorziet in een terugkeer van horeca op de bovenste etage, zoiets als het  La Place van vroeger. En hij belooft de lezers van het Leids Nieuwsblad op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen. “Áls er wat melden is”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *