Veiling van de Smaeck van Rembrandt

Op vrijdag 8 september van 15:00 -16:30 uur worden de 19 kunstwerken geveild in de Burgerzaal van het Stadhuis. Het zijn op wijnkistjes beschilderde verbeeldingen van een missende schilderij van de jonge Rembrandt,  ‘De Smeack’ geheten. De opbrengt van de veiling gaat naar een project van de gehandicapten organisatie Gemiva. Deze kunstwerkjes zijn nog tot 7 september te bezichtigen

door Hans Schuurman

Walter Schrader leidt een paar bezoekers rond op de tentoonstelling in de Stadstimmerwerf. Schrader: “Deze vier replica’s van zijn schilderijen, maakte Rembrandt op 17-jarige leeftijd. Ik heb zelf, om het talent van Rembrandt te ervaren, als amateur met olieverf ook geprobeerd het verdwenen schilderij over de Smaeck’ terug te schilderen”. “En dan ervaar je het bovenmatige talent dat Rembrandt al op zo’n jonge leeftijd tentoonspreidde. Zijn indrukwekkend gevoel voor kleur, licht en compositie.”

Vier schilderijen over zintuigen zijn gelukkig wel bewaard gebleven, vertelt Schrader de bezoekers. Wijzend van v.l.n.r. De brillenverkoper die in de Lakenhal hangt (zien); De drie zangers (de stem); De operatie (het gevoel) en het flauwgevallen patent (de reuk)

Hoe het ontbrekende vijfde schilderij ’de Smaeck’ er uit ziet, daarop hebben 19 kunstenaar hun fantasie de vrije loop gelaten gelaten. Schrader overhandigt de twee bezoekers een genummerd lijstje van de 19 exposanten en voegt eraan toe: “Ik benoem u hierbij als jurylid, u kunt 5 stemmen uitbrengen”. En u maakt bij de verloting ook kans op een fles Chateau Matilo van de wijngaard die door cliënten en vrijwilligers van de gehandicapten organisatie Gemiva beheerd wordt. Het geld van de veiling komt onder anderen ten goede aan dit goede doel. Ook worden de bezoekers uitgenodigd on-line mee te doen aan de veiling en een startbod uit te brengen om kans te maken op een bijzonder jubileumfles Matilo Wijn.

Brand in Valkendam 

Maar onverhoopt is er nóg een project van Gemiva bijgekomen dat dringend extra geld behoeft. Vorige maand werd Valkendam, een zorgboerderij, door brand verwoest. Een vreselijke tegenslag voor het leven en het werk van bewoners en begeleiders en veel geld nodig is. De organisatie hoopt daarom dat veilingbezoekers extra in z’n buidel zullen tasten. Nadere informatie:  https://www.matilo.nl/informatie-veiling . Voor de veiling op 7 september moet men zich om zeker te zijn van een plaats vooraf aanmelden via contact@matilo.nl . De tentoonstelling is nog gratis te bezoeken tot 7 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *