Staande ovatie bij afscheid burgemeester Lenferink

Heel eventjes brak de stem van locoburgemeester Yvonne van Delft, haar gemoed schoot vol bij de slottoespraak voor de scheidende  burgemeester Henri Leferink. “Bedankt Henri, we gaan je missen”. Na alle juichende dankspeechjes waarin gewedijverd werd in welsprekendheid, ook droefenis vanwege het vertrek van een dierbare collega.    

door Hans Schuurman

Met een staande ovatie werd donderdag de afscheidsraadsvergadering, het werd afscheidsfeest genoemd, voor de vertrekkende burgemeester Lenferink afgesloten. Jaap Smit, Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, speldde Leferink de versierselen behorende bij de orde van Officier in de orde van Oranje Nassau op en s’ avond zou hij in de Pieterkerk ook nog eens het ereburgerschap van de stad krijgen.

Leferinks inzet, deskundigheid en kwaliteiten werden door een rij van sprekers geprezen. Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan de Rijn, roemde zijn wijsheid waar de regio volop van geprofiteerd had. Jaap Smit vertelde dat Lenferink dat op hem grote indruk gemaakt was met zijn kordate optreden bij de pedofiel Benno M. die zich, tegen alle publieksdruk,  in Leiden mocht vestigingen. Smit: Je staat in mijn boek als een bijzondere burgemeester”. Antoine Teeuwen, nestor van de gemeenteraad, bewonderde hem vooral voor zijn vaardigheid bij als gelegenheidspreekbeurten. “Henri, je bent de Herman Vinkers onder de burgemeesters”. Teeuwen schonk hem een mini uitgave van het raam met later met Lenferinks beeld in de gang tegenover de raadszaal, naast alle andere oud-burgemeesters komt hangen. Raadslid Marleen Schreuder’s cadeau was een boek waar in alle (oud) raadsleden hun herinneringen aan Lenferink beschreven. Schreuder: “Sommige verhalen zijn langer dan anderen, maar dat geldt ook voor hun gesproken bijdragen in de gemeenteraad”. Namens de Leidenaren voerde Emile van Aelst, de Leidse Glibber, het woord met smeuïge anekdotes, hij gaf Lenferink zijn (eigen) handafdruk in klei. Zou de achterliggende  gedachte hiervan zijn dat Lenferink in alles wat  in Leiden gebeurde de hand had? Maar gelukkig deed Lenferink ook wel eens domme dingen. Hij raakte zijn ambtsketen kwijt. Niet één keer maar twee keer. Loco burgemeester Yvonne van Delft als laatste spreker, bedankt hem voor zijn leiding en collegialiteit. “Passen jullie wel goed op de stad”, was Lenferinks laatste verzoek als burgemeester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *