Hitteonderzoek Noorderkwartier en Merenwijk volgend jaar voortgezet

Hitte veroorzaakt bij mensen, met name bij kwetsbare ouderen, vaak vervelende soms zelfs gezondheidsbedreigende ongemakken. Zoals lichaamsuitdroging hoofdpijn en concentratieproblemen. Bij de inrichting van de openbare ruimte kan de overheid iets doen aan het risico van oververhitting van haar bewoners. Onderzoekers Radboudumc Nijmegen maakten deze zomer een vergelijkend onderzoek met proefpersonen wonend in het versteende Noorderkwartier en de Groene Merenwijk. Maar ’t weer zat niet mee.

door Hans Schuurman

Als gevolg van klimaatveranderingen verwachten weerkundigen vaker hittegolven en warmere zomers. In juni was zo’n hittegolf in Leiden, de onderzoekekers waren er echter nog niet helemaal klaar voor.  Onze Nijmeegse onderzoekers wachtten in juli en augustus met smart op de tweede hittegolf van deze zomer. Alles lag er klaar voor, de vragenlijsten en de apparaten die op het lichaam de temperatuur en de hartslag konden meten. Maar het werd de zomermaanden niet extreem warm. “Toen die hittegolf uitbleef hebben wij het protocol aangepast”, vertelt onderzoekster Mandy Peggen over haar promotieonderzoek. Het werd in augustus wel warm dus besloot het onderzoekteam tot een aangepaste start. Op 17 augustus konden 60  proefpersonen in Het Gebouw in de Kooi drie thermometers ophalen, die zij gedurende een kleine week in hun woonkamer, slaapkamer en buiten ’t huis moesten neerlegden. Dagelijks moesten zij vragenlijsten invullen met gevoelservaring, binnenshuis en buitenshuis, over hun hun activiteiten rapporteren en hoe  men geslapen had. Plus natuurlijk of men lichamelijke klachten had. Behalve deze 60 proefpersonen, vulden nog eens 250 andere Leidenaren de vragenlijsten in.

September hittegolf

Maar waarom hebben jullie de afgelopen week, met temperaturen van boven de 30 graden het onderzoek niet gehouden? Bram Goris, collega onderzoeker van Peggen: “Omdat de dagen korter worden en de temperatuur s’nachts snel daalt, verwachten wij geen of minder gezondheidseffecten”. Het nationale hitteplan ter preventie van hitte gerelateerde gezondheidsproblemen is momenteel evenmin om dezelfde reden niet geactiveerd. Wij verwachten dit jaar geen metingen meer te kunnen doen en gaan de komende maanden de gegevens die wij verzamelden uitwerken. “Wordt vervolgt volgend jaar”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *