Aanbesteding Haarlemmerstraat parkeergarage mislukt

Geen aannemer heeft interesse voor de klus ter ophoging en renovatie van de Haarlemmerstraat garage, waarvoor de gemeente 8 miljoen euro uittrok. B&W gaat nu onderzoeken wat dit gebrek aan interesse veroorzaakt. Een aantal wijkvertegenwoordigers die destijds nauw betrokken waren bij de plannen waren vanaf het begin af aan al uiterst sceptisch over de verbouwing van  de garage boven de Albert Heijn. “Het verbaast me niets dat er geen aannemer bereid is gevonden om de ophoging van de parkeergarage uit te voeren”, zegt een van hen, Arthur Elias, voorzitter van Maredorp-de Camp.

door Hans Schuurman

In december 2021 besloot de gemeenteraad dat de parkeergarage Haarlemmerstraat met drie verdiepingen zou worden opgehoogd. Het aantal parkeerplaatsen zou hiermee van de huidige 269 plaatsen toenemen met 88 tot 357. Volgens plan zou deze ophoging worden gecombineerd met een grondige renovatie van het bestaande deel van de garage. En zou een extra inrit op de Middelstegracht worden toegevoegd.

Volgens de gemeente was uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen nodig om de bij de herinrichting van de Hooigracht opgeheven parkeerplekken te compenseren. De voorzitters van de wijkverenigingen Maredorp-de Camp en Pancras-West waren van meet af aan kritisch over de ophoging en renovatie.


Zij vroegen indertijd aan de gemeente of de ‘oude garage’ nog wel aan de eisen van de tijd voldeed en of het toch niet beter was de hele garage af te breken en op de zelfde plek een nieuwe te bouwen of een ondergrondse garage op de Kaasmarkt te realiseren. Maar zo’n afbraak en nieuwbouw paste niet in het budget dat de gemeente voor ogen had. En nu de eerdere begroting van 5,2 miljoen euro reeds is opgehoogd naar 8 miljoen euro en werd uitgerekend dat dat iedere nieuwe parkeerplaats €91.000 zou kosten, houdt zij toch voet bij stuk.

Elias: “Ik denk dat potentiële aannemers bang zijn, gezien de ouderdom van de garage, voor  verborgen gebreken. En wellicht zaken als de in 2021 ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport in hun achterhoofd hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *