Odensehuis een inloophuis voor beginnend dementerende ouderen

Stoelgymnastiek, luisteren naar verhalen van Martine Bijl die voorgelezen worden, een praatje onder de koffie en gezamenlijk lunchen. “Heb je vandaag je trouwfoto’s meegenomen?” Al vijf jaar komen groepjes ouderen lijdend aan een lichte vorm van dementie naar het Odensehuis. Ilonka van Rijn van Inclusio: “We hebben nog wel ruimte voor wat meer  gasten, want  onbekend maakt onbemind”.

door Hans Schuurman

Het Odensehuis Leo bestaat vandaag op de kop af 5 jaar en wordt twee keer per week. Op dinsdag en woensdag,  bezocht door ca. 10 ouderen uit de Leiden en omgeving die soms met eigen vervoer of soms met een busje naar de Merenwijk gebracht worden. Van Rijn: “ De Odensehuiskamer is een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. Iedereen kan hier vrijblijvend binnenlopen voor koffie en een praatje, iets creatiefs doen, een spelletje spelen en/of beweegactiviteiten”. “We lunchen samen, alleen daarvoor vragen wij een kleine vergoeding”.

Beroepskrachten in dienst van Inclusio en vrijwilligers houden alles  draaiende. Ze zorgen voor de ongedwongen sfeer,  hebben tijd om aan iedereen aandacht te schenken en organiseren soms uitjes zoals museumbezoek. Voor best wat deelnemers is het Odensehuisbezoek hun enige uitje van de week. En niet te vergeten, herneemt Van Rijn het woord: “Ons team is een bron van informatie over dementie en wij bieden een luisterend oor”.

Cuckoo

Papieren, noch verwijzing van een huisarts of een indicatie heb je niet nodig voor bezoek aan het Odensehuis te bezoeken. Het Odensehuis is niet vergelijkbaar met de zogenaamde ‘dagbesteding’. “Echt heel anders dan de dagverzorging voor bijvoorbeeld Alzheimerpatiënten”,  vertelt Johan, een van de deelnemers. “Misschien hebben de lezers dat beeld voor ogen en weerhoudt het hen hier eens een kijkje te nemen. “Wij zijn hier niet ‘Cuckoo’ hoor”.

Van Rijn: “Dagbesteding voor bijvoorbeeld dementiepatiënten heeft mede ten doel de mantelzorger enige dagen per week te ontlasten”. “Wij vinden juist fijn als de mantelzorgers meekomen naar het Odensehuis. Ook zij treffen hier lotgenoten en kunnen zo hún zorgen delen. Behalve een tegemoetkoming in de kosten voor de lunch zijn geen kosten verbonden aan bezoek van het Odense huis dat op dinsdag en woensdag van 10.00 tot 14.00 open is. Odensehuis Leo, Rosmolen 6, Leiden, 06 20507708  ps://www.incluzioleiden.nl/locatiezoeker/odensehuis-leo/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *