U wordt niet gefilmd, dus gaat ’t u niet aan

Er staat een camera opgesteld langs de Stevenshofdreef en nog eentje verderop die de omgeving afspeuren. Bij de opgave van het aantal en plaats van camera’s in de publiek ruimte van Leiden, bij station en Papagaaienbolwerk, enige tijd geleden werden zij niet genoemd. Omwonenden vragen zich af wat die camera’s zoal filmen. “Ze hingen er opeens, we wisten nergens van”, zegt een Stevenshofbewoner die gesteld is op zijn privacy.

De gemeente: “Het zijn verkeerscamera’s die de verkeersstromen onderzoeken. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om meer informatie te verkrijgen over hoe het verkeer zich beweegt op de kruising. Met de resultaten van het onderzoek wordt waardevolle informatie verkregen voor het project wanneer de Rijnzichtbrug wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en als de Morsweg verkeersveiliger wordt ingericht. Door deze afsluiting en herinrichting gaat het verkeer zich anders bewegen door Leiden. De gemeente kan hiermee bijvoorbeeld beter inschatten of, en welke maatregelen zouden dienen ter verbetering van de  verkeerssituatie in de Stevenshof. Er worden geen mensen met de camera vastgelegd. Alleen gefilmd of het een fiets, auto of voetganger is. Het type vervoermiddel wordt in het systeem afgevinkt plus de verkeersbeweging. De beelden worden daarna gewist”.

Leeft de gemeente zich wel voldoende in, in de gedachten wereld van haar burgers door zonder aankondiging camera’s in hun woonomgeving te plaatsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *