Het einde nadert voor de wegwerpbeker

In Leiden worden jaarlijks ongeveer 22 miljoen wegwerpbekers gebruikt, dat is ruim 60.000 bekers per dag. Als zwerfvuil komen de bekers vaak in het milieu terecht. Een deel daarvan is sportclubs en -verenigingen. Met ingang van 1 januari 2024 verplicht het Rijk dat clubs en verenigingen geen wegwerpbekers meer mogen gebruiken.  Op 26 september organiseert de gemeente voor hen een informatie bijeenkomst.

door Hans Schuurman

Echt overtuigen van nut en noodzaak van het verbod op wegwerpbekers hoef je de leden van deze hardloopgroep niet. Als als ze bij elkaar zitten om na een uurtje rennen een ‘bakkie te doen’ zie je steeds meer sporters hun eigen beker meenemen. Langzamerhand dringt de nieuwe norm door: ‘Neem je eigen beker mee’. Vandaag maken drie sporters geen gebruik van de wegwerpbeker. Er zit vast een gemeente ambtenaar aan het hoofd van de tafel die zijn hardplastic afwasbare beker plus goede bedoelingen wil showen. “Hij, de beker,  gaat 200 afwasbeurten mee”. Elke week verschijnt er weer iemand met z’n eigen beker en is dat aanleiding voor discussie op. “Oh, ja, per 1 januari geen wegwerpbekers meer. Heus, het komt wel goed bij Leiden Atletiek.

Maar er blijven genoeg vragen. Wat te doen met onze gasten in de sportverenigingskantines, de wegbreng vaders en ophaal moeders? Herbruikbare plastic bekers aanschaffen en een euro statiegeld vragen? Wat kost zo’n investering de verenigingen met een krap budget. Sportscholen kunnen het doorberekenen in hun tarief , maar de sportverenigingen, hogere contributie. Een korting geven op de consumptie  als de klant z’n eigen beker meeneemt? Stenen kopjes (met logo) aanschaffen die afgewassen moeten worden. Afwasmachine kopen? Meer werk, extra geld en administratie. In het antwoord op alle vragen komt altijd het woord vrijwilliger voor. “De verenigingen besparen op hun hoeveelheid afval en de maatregel komt van het Rijk en die heeft ons daarvoor geen extra fondsen gegeven,” zegt de gemeente.

Een gedachte over “Het einde nadert voor de wegwerpbeker

  1. Het wordt erger gemaakt dan het is. Al fie rijouders en kijkouders en vrijwilligers weten al lang dat je een bekertje op zak moet hebben.
    Niks meer vrijwilligers en extra euro’s niks doorberekenen
    Gewoon 1 regel ga je uit neem
    Je bekertje mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *