Oekraïners moeten weg uit Alrijne appartementen

Een groep Oekraïense vluchtelingen die nu in een vleugel van het Alrijne ziekenhuis aan de Houtlaan woont, moet naar het Best Western Hotel aan de Lange Mare. Ze zijn verontwaardigd want eerder was hun verblijf tot mei 2025 door de gemeente beloofd. Wethouder Julius Terpstra (CDA) was onvermurwbaar en verdedigde zijn besluit op grond van het gelijkheidsbeginsel tegenover andere woonruimte zoekende in Leiden. Over de gebrekkige communicatie trok hij het boetekleed aan.

door Hans Schuurman

Ten hemel schreiend en star bureaucratisch noemden de insprekers in de raadscommissie de verhuisdwang van B&W. Mensen die eerder door oorlogsgeweld van ‘huis en haard’ verdreven werden, traumatische ervaringen achter de rug hebben, diende het stadsbestuur te ontzien, aldus insprekers.

De gemeente biedt nu opvang van ca. 600 Oekraïners op locaties het Stationsplein, Schipholweg, Lammerschansweg en Houtlaan. Het zijn vaak tijdelijke onderkomens die gehuurd worden van  project ontwikkelaars die deze gebouwen op termijn slopen om te nieuwe woningen te bouwen. De afspraken en data staan vast en de gemeente heeft een geweldige klus alles te plannen, vertelt Terpstra. “Wij maken onze naam als ‘Stad van vluchtelingen  ten volle waar en moeten als college van B&W heel wat ballen in de lucht houden”. Daarmee bedoelt Terpstra ook mee dat

ook andere groepen naar woonruimte smachten, of in sommige gevallen zoals erkende asielzoekers, de zogenaamde  statushouders, gewoon recht op hebben. Er bestaan lange wachtlijsten voor woningzoekenden Leidenaren. En, in dit geval van de woningen bij Alrijne, is dringend woonruimte nodig voor mbo studenten zorg die in het Alrijne gaan werken.  

De belangrijkste grief van de insprekers uit de omgeving rond het Alrijne ziekenhuis, betrof de kinderen. Zij komen door de gedwongen verhuizing ver van hun basisschool, Woutertje Pieters, te wonen. Vervangende scholen in de omgeving van de Lange Mare, nog er van afgezien dat ze daar weer moeten wennen, zijn er niet. Hun basisschool Woutertje Pieter ligt op steenworp afstand van hun huidige appartement. En straks is de weg naar school vanuit de binnenstad veel groter en telt gevaarlijke verkeerssituaties.

Moeten ouders met kinderen dan maar in de Houtlaan blijven wonen? De kamers  van het Best Western zijn ook kleiner en minder geschikt voor gezinnen met kinderen. Terpstra houdt voet bij stuk, maakt geen uitzonderingen, wil niet de ruil mogelijkheid openen. De geloofwaardigheid van het collegebeleid van gelijkberechtiging is hier aan de orde en hij wil geen precedenten scheppen.

Ook de gemeenteraadleden bevroegen Terpstra’s beslissing. Maar zij beperkten zich slechts tot het onderdeel communicatie en lieten de rest gaan. Terpstra ging over de communicatie met de Oekraïners en wijkbewoners welwillend weer door het stof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *