Wandeling vol herinneringen aan de Leidse ziekenverzorging

Een wandeling langs Leidse instellingen voor gezondheidszorg is ook een tochtje door de eeuwen. “Hier heb ik nog gewerkt”, zegt een voormalig verpleeghuisarts, wijzend naar  het Elisabeth Gasthof in de Ceciliastraat”. En zij was niet de enige deelnemer van de Vitality Walk die haar nostalgie over ziekenverzorging in Leiden deelde.

door Hans Schuurman

‘Leyden Vitality ands Aging’ vierde vorige week haar 15 jarig bestaan met een groepswandeling door de stad en gezondheidszorg als thema. Leyden Vitality is een kennisinstituut voor mensen voor ouderen. Zij hebben haar kantoor in het Poortgebouw van het voormalig Academisch Ziekenhuis Leiden (AZL) . “Hier waren ooit administratie en de ondersteunende diensten gevestigd”, vertelt een oud medewerkster uit de wandelgroep. “De hoogbouw paviljoens lagen wijd verspreid. Ik herinner mij vooral het trappen lopen, het stijve uniform en gescheiden afdelingen. Het ziekenhuis was in paviljoens gebouwd ter voorkoming van besmettingsgevaar”.

Het AZL deed dienst van 1920 tot 1994. De geneesheren woonden in de villa’s langs de Rijnsburgerweg, waar er nog een van staat. Hier groeide Ramses Shaffie op als pleegkind  van de directeur geneesheer. Vandaar de recente vernoeming van het aangrenzende plein.

De wandel karavaan steekt over naar het huidige LUMC. “Daar heb ik twintig jaar gewerkt, vanaf de jaren ’90 op de intensive care. Het gebouw werd nog afgebouwd toen ik er begon. Fijn gewerkt, goeie sfeer, verschillende vriendinnen overgehouden aan mijn oud-collega’s”. De jarenlange samenwerking tussen de universiteit en academisch ziekenhuis leidde in 1996 tot de naam Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Boerhave

Maar we moeten door naar het voormalig academisch ziekenhuis dat aan de Steenstraat staat en nu het museum van Volkenkunde in is gevestigd. Dit ziekenhuis opende haar deuren in 1873. Er naast, op de hoek van de Steenstaat, staat het Boerhaave-laboratorium. In 1944 werd het laboratorium getroffen door een afgedwaalde bom, bedoeld voor het spoorwegemplacement. Een deel van de oostkant van het gebouw werd weggevaagd, het is nog te zien aan de buitenkant.

Die Nederlandse arts, botanicus en scheikundige Herman Boerhaave drukte zijn stempel op de Leidse geneeskunde in zijn tijd (1668-1738). Hij vond z’n kruidentuin  in de Hortus te klein en kocht Poelgeest in Oegstgeest. Was Boerhave zo goed bij kas? In het Boerhave museum ligt een rekening die hij uitschreef voor een rijke patiënt, de tsaar van Rusland. Het was een gepeperde rekening.

Wij vervolgen de weg naar het Sint Elizabeth Gasthof in de Ceciliastraat. Het is een plaats voor ziekenzorg daterend uit de 17 e eeuw. Ik heb hier 12 jaar gewerkt als art in de 70 jaren”, vertelt Stroomer. “Het was een verpleeghuis waar veel ouderen uit deze buurt werden opgenomen.  “Het was een volksbuurt, mensen kenden elkaar en zagen hier soms hun jeugdvriendinnetjes terug waarmee zij nu hun laatste jaren sleten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *