Onveilige verkeerssituatie in de Vogelwijk

Bewoners van de Vogelwijk schreven een ‘brief op poten’ naar het stadsbestuur dat door rioolvervanging en herinrichting de opengebroken Nachtegaallaan verkeersonveiligheid veroorzaakt. Het speelveldje van de buurtkinderen is ook al opgeofferd aan een opslagplaats voor bouwmateriaal. Vrachtwagens, tractoren en het andere bouwverkeer maken de straten onveilig, klagen zij. De Vogelwijkers eisen verkeerregelaars.

door Hans Schuurman

De Vogelwijk is een 100 jaar oude wijk met een kleine 400 woningen en circa 1.200 inwoners aan de stadsrand van Leiden op de grens met Oegstgeest. Het is een rustige woonwijk met betrekkelijk weinig verkeer. Maar met die rust is het door al het bouwverkeer gedaan. “Ik heb mijn auto maar verderop geparkeerd”, zegt een bewoner van de Leeuwerikstraat. Deze straat is de breedste van de straten die op de Nachtegaallaan uitmonden en hier is intensief bouwverkeer”. “Er staat wel een bordje aan het begin van de straat dat deze weg nu (tijdelijk) doodloopt, maar er wordt toch ingereden en vervolgens gekeerd en achteruitgereden”.

Het is nog maar een tijdje geleden dat de Vogelwijk bewoners het plan van wethouder North om de Nachtegaallaan uitsluitend voor fietsers te bestemmen, hem uit z’n hoofd wisten te praatten. “Bewoners willen hún uitvalweg met stoplicht naar de Rijnsburgerweg dolgraag behouden”, aldus een bewoner.  

Alternatieve fietsroute

De Nachtegaallaan is behalve een ontsluitingsweg van de Vogelwijk ook een fiets-verkeersader van Leiden naar Oegstgeest Nu de weg is afgesloten en zoeken fietsers hun weg langs de opgebroken Nachtegaalllaan.  Zij gebruiken daarvoor het vrijgemaakte voetpad en negeren het gebodsbordje ‘voetpad’. De netste mensen stappen af, maar ook met de fiets aan de hand is ‘t toch een probleem als op het voetpad een bakfietser je tegenligger is. “De gemeente heeft verzuimd een snelle alternatieve fietsroute te bewegwijzeren die óm de Nachtegaallaan leidt”, zegt de Vogelwijker. “Via de Meezenstraat en het IJsvogelhof en het grindpad kom je uit op de Wassenaarseweg. De gemeente bestrijdt deze route en bewijzert de officiële omleidingsroute voor fietsers over de Lijsterstraat, Merelstraat en Blauwe Vogelweg”. 

De Vogelwijk bewoners stellen de gemeente een ultimatum: “Zolang niet door experts in kaart is gebracht of en hoe deze verkeerssituatie veilig is te maken, stellen wij geen vertrouwen in de geruststellende woorden van de gemeente”. Ze eisen gedurende de werktijden per direct de aanwezigheid van verkeersregelaars op het kruispunt Leeuwerikstraat/Lijsterstraat. De gemeente: ‘Wij hebben met de aannemer afgesproken dat achteruitrijdend bouwverkeer begeleid wordt door een medewerker van de aannemer.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *