Jongeren onder de 27 jaar zonder inkomen kunnen met onmiddellijke ingang een bijstandsuitkering aanvragen. De maand verplichte wachttijd, zoektermijn voor een baan, wordt ingetrokken. Gevolg van deze wachttijd was dat vaak veelal kwetsbare jongeren uit beeld bij de overheid verdwenen. De maatregel ging in op 21 september in en sorteerde meteen in resultaat.
door Hans Schuurman
“Door die maand wachttijd zagen wij als gemeente die jeugdigen na hun aanmelding vaak nooit meer terug”, vertelt wethouder Yvonne van Delft. “Jonge mensen zonder inkomen, woon – of verblijfplaats maken zo een slechte start in hun leven”. De drie grote steden namen al een dergelijke maatregel en Leiden volgt nu hun voorbeeld, Utrecht en Arnhem ging Leiden ook voor. ”Die regel uit de Participatiewet heeft de gemeente buiten werking stelden”. De hantering van een zoekperiode diende er voor dat jongeren konden aantonen die maand echt hun best hadden gedaan om werk te vinden. Het werkte echter contraproductief vonden ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nationale Ombudsman. De gemeente: “Vanaf 21 september in één week ontvingen de gemeente 11 nieuwe meldingen van jongeren, waarvan 10 digitaal en één die telefonisch werd doorgegeven door de begeleider”.
In beeld
Leiden kent op het ogenblik 242 bijstandsgerechtigden onder de 27 jaar waarvan er 14 dak- en thuisloos zijn. Het aantal fluctueert. “Deze aantallen zijn dus alleen van de jongeren die al bij de gemeente in beeld zijn”, relativeert de gemeente haar bevindingen. Een volledig beeld van dak- en thuisloze jongeren hebben wij niet”. En zij voegt daar aan toe: ”Er is veel ‘onzichtbare’ dakloosheid in de jongerengroep is, bij voorbeeld jongeren die langere tijd bij vrienden slapen.
Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) daalt het aantal dak- en thuislozen in Nederland. Onder dak- en thuislozen verstaat de overheid: Mensen die buiten slapen, bij vrienden op de bank, in de auto of in een kraakpand. Hun aantal wordt landelijk geschat op 27.000 . Volgens hun gegevens is ongeveer 40% van hen niet in Nederland geboren en veruit de meesten buiten Europa, aldus het CBS.