Bestemmingsplan Morspoortgebied

Waar nu de Morspoortparkeergarage en het oude belastingkantoor staan, worden over een paar jaar 500 woningen gebouwd. Maar deze  woningbouw maakte niet de tongen los van de raadscommissie, maar het sociaal pension, de bunker uit Tweede Wereldoorlog ter plekke plus en het kunstwerk ‘Glas en beton’.

door Hans Schuurman

In de oude Marechausseekazerne achter de (tijdelijke) Morspoortgarage wonen voormalige dak- en thuislozen. Het zijn geen doorstromers naar  zelfstandig wonen, maar mannen met een drank – en drugverleden en zwerfverleden. Zij krijgen een nieuw sociaal pension en het aantal zorgplaatsen/bewoners groeit naar ca. 50. Deze vaste bewoner van het Morspoortgebied hebben geen probleem met meer mensen in hun buurtje, iedereen moet wonen toch”!  Maar de omgeving vreest overlast en onaangepast gedrag. Zij willen garanties dat dit beheerst worden.

Bunker

Naast de Marechausseekazerne aan de Morsweg staat een lelijke bunker uit WO2. Haar lelijkheid wordt aan het oog onttrokken door weelderige begroeiing. “Er nestelen mussen en die zijn beschermd”, brengt Martine van Schaik (PvdD) haar collega raadsleden in herinnering. De bunker gaat ook niet weg, dat kan ook alleen met dynamiet en daar kunnen de ramen  langs de Morsweg niet tegen. Nee, er moet voor de bunker een passende bestemming gevonden worden. De raadsleden filosoferen over mogelijke bestemmingen. Zij blijken echter onkundig dat de bunker aan de Morsweg er één is van een hele reeks bunkers die de Duitse Wehrmacht achter de Atlanticwal bouwde. En zusje van onze bunker staat in de Alkmaarse Hout als museum ingericht in z’n oorspronkelijke staat als communicatiebunker. Het doet dienst als Centrum ’40-’45 en er vinden wisselende exposities plaats.

Glas in Beton.

En het kunstwerk ‘Glas-In-Beton’ van Jan Menno Meine Jansen in het trappenhuis van Stationsplein 107 wat te doen als dit oude belastingkantoor straks wordt afgebroken? Er zit wat asbest in de kit tussen het glas en beton en mede daarom zou de herplaatsingsrekening wel eens kunnen oplopen  in de miljoenen. De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) wil dat dit cultureel erfgoed van 7 bij 17 meter weer een plaats krijgt in of nabij het Morspoortgebied. Het idee om het als geheel op te nemen in de nieuwbouw wordt vanwege de financiële consequenties al meteen met de grond gelijk gemaakt. Wethouder Terpstra denkt graag  even hardop mee.  De onderdelen, glas en beton uitnemen en opslaan voor een andere bestemming? En als er geen zich andere bestemming voordoet? De kosten voor het stukje bij beetje demonteren en opslaan in kistjes? Er rouleert in de raadszaal het bedrag van 4 ton. Tom Leest  (VVD) gooit ook een balletje op:  De gemeente € 1,500  en Vereniging Oud Leiden met een cowd funding  € 2,500 ?  Aan de stilte die valt misschien op te maken dat weinigen nog geloof hechten aan her opstanding van Glas-In-Beton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *