Sluikwaar een archeologische thriller van Leidse bodem

In een middeleeuwse kelder in de Cronesteijnpolder worden zeven Etruskische askisten gevonden. Deze raadselachtige vondst is het begin van een spannende thriller, waarin de conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, Tjalling Kingma, en zijn vriend Seerp Klover, de hoofdrollen spelen. Het verhaal speelt zich af in de Leidse academische wereld, Rome en Jeruzalem. Kingma en Klover worden belaagd door maffioso’s en de Mosad zit hen op je hielen. Sluikwaar is geschreven door Ruurd Halbertsma, de échte conservator van het RMO.

door Hans Schuurman

Het boek Sluikwaar, een oud woord voor smokkelwaar, heeft twee verhaallijnen. De eerste ervan speelt zich af in Livorno, Italië, in de 30-jaren van de 19e eeuw, waar de kunsthandelaar Jean-Emile Humbert (1771-1839) in opdracht van het RMO in Italië kunstobjecten opspoort. Hij bemiddelt voor het Leidse Museum van Oudheden dat in die jaren gesticht wordt. De gedreven Leidse hoogleraar Caspar Reuvers verzamelt Griekse en Romeinse kunst die nog steeds de basis vormt van de collectie aan het Rapenburg. In Livorno komt Humbert op het spoor van de Etruskische kunstschatten waarvan de echtheid omstreden is. In zijn onderhandelingen, als stroman van het museum, staat hij onder zware druk van de toenmalige directeur Reuvens. Diens plotselinge geheimzinnige dood draagt bij aan het Cronesteijnpolder mysterie.

Papyrusrollen

De tweede verhaallijn van ‘Sluikwaar’ is de gevaarlijke speurtocht van Tjalling Kingma en Seerp Klover in respectievelijk Italië en Israël. Met kunst zijn grote geldbedragen gemoeid en criminele organisaties deinzen niet terug voor kidnapping, marteling en moord. Kingma raakt verstrikt in de klauwen van de Italiaanse onderwereld met haar vertakkingen in de bovenwereld. Ook leert hij hier de liefde van zijn leven kennen. Zijn collega Klover ontdekt teksten op Dode Zee papyrusrollen die een geheel andere kijk geven op de Bijbelse geschiedenis over de kruisiging van Jezus. Het verhaal van Sluikwaar is deels gebaseerd op de werkelijkheid en deels op de fantasie van de schrijver.

Ruurd Binnert Halbertsma studeerde Klassieke Talen, Oude Geschiedenis en Klassieke Archeologie in Leiden. Naast zijn werk als conservator in het Rijksmuseum van Oudheden doceert hij klassieke archeologie aan de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur van de Universiteit Leiden. Hij publiceerde ook twee dichtbundels . Roofkunst (2021) was zijn debuutroman. Sluikwaar wordt uitgegeven bij Primavera Pers Leiden,  228 blz. Prijs € 22,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *