Boekhandel Kooyker 160 jaar jong

Sinds 2014 runt Willeke van der Meer boekhandel Kooyker in de Breestraat. “Ik ben hier begonnen in 1988 als jongste bediende, leerde het vak en nam in 2014 de zaak over als (mede) eigenaar”. Van der Meer is wel even weggeweest tussen 2006 en 2014 en werkte in Heemstede. “Maar Leiden trok, dit is mijn stad én mijn lezerspubliek”.

Door Hans Schuurman

Boekhandel Kooyker bestaat  dit jaar 160 jaar. Het werd onder die naam  gesticht in 1863 door Amsterdammer Cornelis Kooyker. In de loop van de tijd veranderde door fusies en faillissementen de naam in Selexyz en Polare, Van der Meer bracht de naam Kooyker terug . Van der Meer: “In 2015 verhuisde Kooyker naar een kleinere locatie, ondanks de scepsis van sommigen, een goeie zet”. “Ik prijs mij gelukkig met onze kritische vaste klantenkring met eigentijdse smaak”.

De meeste ingrijpende verandering als boeken handelaar was de digitalisering van een groot deel van onze selectie. Hadden wij vroeger schappen vol van vakliteratuur over onderwerpen als geneeskunde en rechten, die (gedrukte) literatuur verdween uit onze schappen door digitalisering. ‘En corona? “Dat was een lastige tijd, moeilijk om het hoofd boven water te houden, maar de terugslag zijn we echt te boven”. ‘Wordt er minder gelezen, dan vroeger?’ Van der Meer: “Echt niet, er wordt nog steeds veel gelezen en ook steeds meer door jonge mensen”. “Je had die rij mensen eens moeten gezien die er stond op de presentatie avond van het laatste boek van Francine Oomen. Er is ook een groeiende belangstelling voor boeken in het Engels.

Online

Heb je veel concurrentie te duchten van online boekverkopers zoals bol.com? “Dat valt best mee hoor. De meeste Leidenaren hebben goed in de gaten dat online koop de doodsteek is voor de lokale boekhandelaar. Mensen komen hier vaak even binnen om te ‘snuffelen’, lezen achterflapje, vragen advies. En dan herkennen een boek waarover ze hebben gehoord en ik zie ze tevreden de deur uitgaan”. Een besteld boek bij ons kan ook de volgende dag aan huis geleverd worden, en per fiets“. We gaan vanavond met al het personeel, 5 vaste medewerkers en 9 oproepkrachten eten en de 160ste verjaardag van Kooyker vieren. Ook onze klanten kunnen profiteren van ons jubileum. In het weekend  14/15 oktober ontvangt iedere bezoeker een gelegenheidsuitgave van een verhaal van Maarten Biesheuvel, als dank voor hun bezoek aan de boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *