Aanleg van het verdiepte pad langs de Hortus vordert

Er wordt een looppad in de Hortus botanicus aangelegd die onder de stalen brug naar de Sterrenwacht door loopt. Deze onderdoorgang sluit aan op het voetpad langs de Witte Singel en voorbij de brug verdiept langs de beschoeiing van het talud van de 5de Binnenvestgracht. Hierdoor kunnen bezoekers van de Hortus volgend jaar een rondje lopen. Een deel van Singelparkroute is daarom gedurende de bouw afgesloten bij de Kaiserstraat.  Eind van het jaar zijn de bouwwerkzaamheden klaar.

door Hans Schuurman

De Sterrewacht werd in 1862 op het terrein van de Hortus Botanicus aangelegd, waardoor de aan de zuidzijde van het gebouw gelegen tuin afgesneden werd. Hierdoor werd de Sterrenwacht een ‘schiereiland’. De route over de Hortus bracht hierdoor verwarring bij de bezoekers. Zij waren genoodzaakt aan ‘t einde van de Sterrewachttuin dezelfde route terug te lopen voor de rest van de tuin óf verlieten (per ongeluk) de tuin via het draaihek. Door de aanleg van de nieuwe looproute wordt de Hortus niet groter, alles blijft binnen het eigen terrein.  

Zoals op de foto te zien is, werd de stenen brug van de 5e Binnenvestgracht naar de Sterrenwacht vervangen door een stalen brug. De nieuwe brug is even hoog als de huidige brug. De omgeving wordt aantrekkelijker gemaakt met de aanleg van een waterzuinige, mediterrane tuin. Met deze keus anticipeert de Hortus op toekomstige klimaat verandering.

Om onder de brug door te kunnen lopen wordt het nieuwe pad verdiept aangelegd, op het diepste punt is dit maximaal 1 meter diep ten opzicht van het maaiveld. Het beton van het pad wordt aan het oog onttrokken door een laagje cortenstaal. Ook de vrije breedte van de gracht, de 5e Binnenvestgracht en de houten beschoeiingen, blijven het zelfde.

Restanten stadsmuur

De irritatie die de plannen veroorzaakte bij de omwonenden over de veranderingen is inmiddels bijgelegd. De Hortus buren maakten zich zorgen dat bezoekers in een loopgoot zichtbaar langs hun woning zouden paraderen. En hun aantal is niet gering want de Hortus had tot oktober dit jaar een record aantal bezoekers van 200.000. Omwonenden zijn gerustgesteld omdat de beschoeiing aan de waterkant ongewijzigd blijft, de grens tussen water en Hortus ziet er ’t zelfde uit . Om het looppad te aan te leggen wordt een deel van het talud afgegraven. Voor de huidige beukenhaag komt een groene afscheiding van klimop terug, dat het zicht vanaf de 5de Binnenvestgracht onttrekt op Hortus bezoekers..

Ronald, in blauw shirt met schep, vertelt dat ze bij de graafwerkzaamheden op twee plaatsen op de oude stadsmuur gestoten zijn. Eén muurrestant, pal naast het pad, blijft zichtbaar. Hij heeft gehoord dat er plannen zijn die met Ledverlichting te accentueren”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *