Contact onderhouden is onze kerntaak

“Hier komt wat goeds van, dacht ik toen ik in gesprek met wethouder Julius Terpstra (CDA) samen door de wijk liep”, vertelt Ton Polderman. Polderman is een van de initiatiefnemers van het  Ouderencontact BurgProfwijk, dat op 2 november haar tien jarig bestaan viert. En zich beijvert voor zelfstandige ouderenhuisvesting met faciliteiten voor senioren in deze wijk.

door Hans Schuurman

Ton Polderman, zijn vrouw Carolien, Ineke en Philip Everts, Mieke Schlatmann en Jan de Bruijne waren initiatiefnemers van het Ouderencontact. “Onze huizen in de Burgemeester- en Professorenwijk werden wel érg groot toen de kinderen uit huis gingen. De levendige contacten uit de ons werkzame leven raakten steeds meer op de achtergrond. Je wereldje wordt kleiner. Eenzaamheid ligt op de loer. Het aanstekelijk enthousiasme van de inmiddels overleden oud-huisarts Jan de Bruijne leidde tot veel activiteiten: wekelijkse bijeenkomsten, maandelijkse Nieuwsbrieven, Tai-Chi (nu Chi Kung)-lessen, huiskamerbijeenkomsten, excursies, Jeu de Boulesbaan etc. etc.

Het Ouderencontact Profburgwijk is een niet geïnstitutionaliseerd netwerk. Geen stichting, geen vereniging en al helemaal geen statuten, gewoon loyaal aanhangsel aan de bestaande wijkverening. Inmiddels hebben ruim 300 buurtgenoten zich bij Ouderencontact ingeschreven, waarvan ongeveer 50 echt actief zijn. Er is een wijkkrant die digitaal wordt verspreid of geprint in de bus gestopt, wekelijks zijn er in het gebouw van Trigon bijeenkomsten met koffie en een spreker over heel verschillende onderwerpen. Onderling contact onderhouden, dát is de belangrijkste activiteit. Omdat er een moment komt dat we niet meer in onze (te) grote huis kunnen blijven wonen, startten wij een zoektocht naar het bouwen van een appartementencomplex voor ouderen in de wijk.

Senioren worden tegenwoordig niet echt vrolijk van de manier waarop zij dagelijks in het nieuws komen. Ouderen wonen in te grote huizen, ze stagneren de doorstroming. Nogal wiedes als er geen behoorlijk alternatief geboden wordt. Hun zorgbehoefte stijgt met de jaren en daar is niet voldoende zorgpersoneel voor. Misschien kunnen de mantelzorgers wat meer doen, want de de ouderenzorg wordt te duur, meer vrijwilligers inschakelen?

“Het is vast geen toeval dat Terpstra behalve wethouder Wonen ook wethouder Welzijn is”, zegt Ton Polderman. “Hij snapt dat ouderenhuisvesting mét faciliteiten in de buurt een win- win situatie is voor wonen én welzijn”. We liepen achter de Lorentzhof, hoek Lorenzkade en Lammenschansweg. Daar worden nu de voorbereidingen getroffen voor een appartementencomplex voor ruim 20 ruime koopappartementen en een aantal sociale huurappartementen”. “Appartementen voor ouderen uit de wijk, in de wijk”.

Bij de lustrum bijeenkomst in de Vredeskerk, op donderdag 2 november van 14.00 tot 17.00 uur is Jos de Blok de oprichter van Buurtzorg Nederland de spreker. Meer informatie: info@ouderencontactprofburgwijk.nl of 06-57702800.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *