3 Octoberhal wordt binnen enkele jaren gesloopt

Sportpark De Mors wordt ingrijpend vernieuwd. Daarvoor moet de 3 Octoberhal omdat onderhoud is te duur wordt. Het nieuwe sportpark wordt uitgebreid met een extra rugbyveld plus voetbalveld met kunstgras en het huidige rugbyhoofdveld wordt vergroot. Het nieuwe sportpark krijgt een meer open karakter en er is bovendien geld vrijgemaakt voor activiteiten ten behoeve van ongebonden sporters, zoals een skatebaan, een hardlooproute door het park die komt nu nog de 3 Ocktoberhal staat.

door Hans Schuurman

Ondanks alle bewaren en bedenkingen over het sportparkplan, zoals sloop van de 3 Octoberhal, kreeg het herinrichtingsvoorstel brede steun van de gemeenteraad. Alleen de Partij voor de Dieren zag liever géén nieuw sportpark dan er een met twee kunstgrasvelden. De gemeente kiest hier wel voor omdat kunstgrasvelden (beter) het hele jaar door bespeeld kunnen worden. Gymsport Leiden wilde dolgraag haar gelangrijke oefenlocatie, de 3 Octoberhal, behouden. Ook gebruikt deze turnclub de voormalige kantoorruimtes voor opslag van materialen en voor het geven van instructie. Wethouder Spijker wil dit oplossen met een zeeschip container maar heeft nog geen nieuwe sporthal locatie nog tijdstip op het oog.

Martijn Otten is de woordvoerder sport voor de PvdA: “Ik ben blij dat er eindelijk een plan ligt om sportpark de Mors op te knappen. Voetbalclubs DoCoS en Sporting en rugbyvereniging DIOK wachten er al jaren op. Met dit plan krijgen we onder meer een derde rugbyveld en komt er een skatepark”. Het college van B&W had drie scenario’s en koos voor het draaiboek met sloop van de 3 Octoberhal. “Jammer ons alternatief van PvdA, VVD en Partij Sleutelstad waarbij de 3 Octoberhal bleef staan en de DIOK drie sportvelden naast elkaar zouden gaan liggen, niet gekozen werd”, aldus Otten.

Tekort aan zaalruimte

Volgens Otten is er al jaren een groot tekort aan zaalruimte in Leiden. Basketbalvereniging BS Leiden zoekt nog voor ruim 20 uur aan trainingsruimte, handbalvereniging Saturnus moet naar Leidschendam om te trainen en badmintonvereniging BC Drive is na 50 jaar hun vaste clubavond kwijt. “Ik vind het moeilijk uit te leggen dat een sporthal wordt gesloopt als die nog prima tien jaar mee kan”, zegt Otten. “Maar gelukkig beseft iedereen dat een extra sporthal wel echt nodig is en dus vertrouw ik erop dat het college hiervoor een geschikte locatie vindt”. “Helaas duurt dit vaak jaren”, voegt hij eraan toe. Volgens hem was het alternatieve plan ook beter geweest voor DIOK en hadden zij sneller hun derde rugbyveld gekregen. Gelukkig is ons voorstel om sneller het hoofdveld van DIOK op te gaan knappen aangenomen”. “De PvdA schikt zich in een meerderheidsopvatting met het voorstel van B&W”.  Herinrichting sportpark De Mors gaat rond de 8 miljoen euro kosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *