Visitekaartje van Burgemeester Peter van der Velden

Het is even wennen na zoveel jaren een nieuwe burgemeester. “Peter, zeg maar Peter”, dringt waarnemend burgemeester Peter van der  Velden aan bij het gesprekje. En, ja hoor, iedereen op het stadhuis heeft het tegenwoordig over Peter. Wat viel u het eerst op toen u over de Breestraat liep, burgemeester,  eh Peter? Van der Velden: “Dat maar weinige fietsers een helm dragen”. Dat zijn er in  Breda echt meer”. “Ik bedoel niet het helmpje voor op de racefiets, want je weet dat ik graag op een racefiets zit. Ik fiets namelijk graag omdat ik dan minder of geen medicijnen nodig heb voor mijn diabetes. Ook op een gewone tweewieler en helemaal op een elektrische fiets is het echt veiliger”.  

Op  3 October zagen de Leidenaren dat u behalve racefietsen ook trompet speelt als hobby. En geschiedenis is vast ook een van zijn liefhebberijen. Want  burgemeester Van der Velde opende de laatste raadsvergadering hij met de introductie: “Het is vandaag 12 oktober op die zelfde dag, maar wel in 1492, ontdekte Columbus Amerika, hij dacht dat hij in Indië beland was”. “Een paar eeuwen later, ook op 12 oktober 1956, trad minister Marga Klompé aan als minister van sociale zaken. Haar voornaamste wapenfeit in haar regeerperiode was de invoering van de bijstandswet, die gescheiden vrouwen minder inkomensonafhankelijkheid maakte. En dat Van der Velden een ervaren bestuurder is die zijn vak verstaat, dat bleek al bij de eerste raadsvergadering op 14 september. Bij een stemming staakten de stemmen, 19 tegen19, vanwege één afwezig raadslid. Dat zou betekenen dat pas een maand later over dit onderwerp een besluit kon vallen. Vanuit de raad werd hem de suggestie aan de hand gedaan of één van de oppositie raadsleden misschien eventjes aan de andere kant van de raadszaal deur (dat  doen ze in de Tweede Kamer) zou willen gaan staan en dan opnieuw te stemmen. Burgemeester Van der Velden had onmiddellijk zijn reactie klaar: “Doen we niet, ons reglement van orde voorziet daar niet in”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *