Veel studentenhuizen brand onveilig

Als het aan D66 ligt moeten verhuurders van studentenkamers een brandveiligheidsbewijs leveren bij aanvraag van de toekomstige verhuurvergunning. Die vergunning is onderdeel van de Leidse verhuur- en verkamerregels die volgend jaar ingaan.  De brandweer  meldde eerder dat 1 op de 4 studentenhuizen niet aan brandveiligheidsvoorschriften voldoet. Duo raadslid Jurriaan Duijn (D66) onderzocht deze ontvlambare situatie. Verliezen studenten straks een dak boven hun hoofd, door nalatige malafide verhuurders?

door Hans Schuurman

Duijn is pas 23 jaar oud maar hij heeft wel gehoord van de Volendamse Nieuwsjaar brand in  2001 in Café het Hemetje.  Door onvoldoende brandveiligheidsmaatregelen woedde er een korte, hevige brand waarin 14 jonge mensen het leven verloren en meer dan 250 jongeren lichamelijke en/of geestelijke verwondingen opliepen. “Zo ’n soort drama kan zich in een studentenhuis dat niet aan de brandvoorschriften voldoet ook voltrekken”, zegt hij.

In Leiden wonen ca. 19.000 studenten van de universiteit en Hogeschool Leiden. Ongeveer de helft is huurder bij studentenhuisvester DUWO en de andere helft huurt bij particuliere huiseigenaren. “Vooral bij particuliere verhuurders lappen verhuurders de brandveiligheidsvoorschriften aan hun laars.”, aldus Duijn. “Mede als gevolg van een tekort aan kamers zijn studenten vaak niet zo geneigd snel te klagen, laat staan hulp van buitenstaanders in te roepen”. “Als het je niet bevalt, zoek je maar een andere kamer”, zou immers de reactie kunnen zijn van een verhuurder, denken zij. In sommige studentenhuizen ontbreekt het aan goede vluchtwegen, er zijn geen brandmelders, onprofessioneel bekabeling, geen goede afzuiging, brandgevaarlijke materialen op de verkeerde plaatsen etc. etc..

Studentenambassadeur

 De brandweer heeft daarom een studentenambassadeur brandveiligheid, Teun Sollie, in dienst genomen. De brandweer oefent, één keer per maand, met een gefingeerde brand in een studentenpand. Leiden is tot dusver de enige studentenstad die dat doet. Sollie  probeert vooral ‘achter de voordeur’ van particuliere studentenhuizen te komen, studenten voor te lichten over brandveilig gedrag en hen te wijzen op hun rechten. Maar zijn beschikbare  werkuren zijn volstrekt onvoldoende om nog veel andere studentenhuizen te scouten.

D66 wil consequenties te verbinden aan niet naleving van brandveiligheidsvoorschriften. De straffen voor overtreding van de brandvoorschriften zijn niet mals. Maar de pakkans is klein zo lang er klagers terughoudend zijn. Geldboetes tot € 80.000, opschorting verhuur tot ontneming van beheer van het pand. De gemeente adviseert studenten bij brandonveilige gebreken of conflict met hun verhuurder het Huurteam te contacten. Dat team is een samenwerking tussen de gemeente en de Leidse rechtenfaculteit en staat gratis klaar voor  huurcontract onderzoek, achterstallig onderhoud en (veiligheid) gebreken.  Huurteam Leiden www. ://huurteamleiden.nl of 085 – 273 49 33.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *