Gemeente tekent contract  voor WarmtelinQ

De gemeente Leiden heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met WarmtelinQ+/Gasunie voor de aanleg van de warmte pijpleiding van Rijswijk naar Leiden. Maar dat was toch niet de afspraak tussen gemeenteraad en stadsbestuur? Er waren toch voorwaarden gesteld dat geen overeenkomst zou worden aangegaan, zolang de kosten en tarieven voor de burgers nog niet bekend waren.

De vertegenwoordigers van Tegengas Merenwijk en de wijkvereniging Houtkwartier zijn hogelijk verbaasd. Volgens hen schendt B&W de afspraak dat er geen besluiten genomen zouden worden met onomkeerbare gevolgen. 

Volgens woordvoerder Tegengas en Houtkwartier, Oscar, Gennissen, Cent van Vliet en Wim Scholten is het bovendien een slechte afspraak. WarmtelinQ+ gebruikt sterk verouderde technologie en blokkeert op die manier de innovatie plus toepassing van moderne energiesystemen. Bovendien, volgens deze woordvoerders, is keuzevrijheid van de burgers in het geding. Voor een moderne energietransitie zien zij liever een samenhangende oplossing voor warmte, koeling, elektriciteit nodig alsmede opslag van warmte en elektriciteit.

Met gebruik van Rotterdamse fossiele warmte wordt de fysieke CO2-uitstoot 3 tot 4 keer hoger dan de huidige stadsverwarming in onze stad. Met alle negatieve gevolgen van dien voor het stads klimaat. In het klimaatakkoord is een papieren afspraak gemaakt, dat bij deze warmte de CO2-uitstoot nul zou zijn.

In de samenwerkingsovereenkomst staat dat gemeenteambtenaren voor een bedrag van € 80.000,- worden ingezet bij de aanleg van de warmte pijpleiding. En dat zij daarbij de (commerciële) belangen van energiebedrijven gaan dienen en niet die van de burgers, lezen de kritische woordvoerders in de brief. Zij roepen de gemeente op gebruik te maken van eigen plaatselijke deskundigheid zonder commerciële belangen die volgens hen volop aanwezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *