Nachtelijke stemmingen over stokpaardjes

Vorige week tot diep in de nacht vergaderde de gemeenteraad ter afsluiting van de begroting met tientallen voorstellen en losse ideeën. Auto’s verbannen van het Rapenburg; gemeenteschulden matigen; de naoorlogse Bescherming Burgerbevolking doen herleven; een hogere boetevrije gift voor bijstanders; progressieve toeristenbelasting en straatnamen van foute helden uit het verleden schrappen. Iedere partij had nog wel ergens een stokpaardje op stal.

door Hans Schuurman

Een brede meerderheid in de gemeenteraad GL; D66, PvdA en Studenten voor Leiden (SvL) wil met spoed parkeerde auto’s van het Rapenburg verbannen. Andere partijen zijn niet echt tegen maar willen eerst wel een plan zien. Het gaat dus nog jaren duren.

Leiden heeft zich suf geleend in de vorige collegeperiode van (bijna) gratis geld. De schuldquote is nu 181% van het vermogen. Een ruime raadsmeerderheid vindt matiging maatregelen niet nodig. In het verleden steunden zij vaak het ruimhartig leengedrag.

Een Burgerhulpverlening organisatie stichten naar voorbeeld van de ‘BB’ uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Vrijwilligers die bij (natuur)rampen en crises hulp bieden De huidige generatie raadsleden, meesten rond de 30, hebben de hoon waarmee de BB werd afgedankt niet meegemaakt. Bij recente treinongelukken (Voorschoten) en vliegtuigongeluk (Turkisch Air) vlakbij Leiden bleek dat waakzame dichtstbij wonende burgers de eerste en heetste kooltjes uit het vuur haalden en de georganiseerde professionele dienstverlening vanwege de te overbruggen afstand later de regie overnamen. CDA, PvdD en CU verzonnen ‘t en kregen een raadsmeerderheid mee.

De boetevrije gift voor Leidse bijstanders als die wekelijks van haar familie een volle boodschappentas krijgt, wordt verhoogd naar van € 1.200 naar € 1.800. Leiden wil niet graag een krenterige gemeente zijn. PvdA, D66, SP en CU stelden ‘t voor en kregen een zeer ruime meerderheid achter zich.

Een bezoeker van Leiden betaalt in het hotel € 3,50 toeristenbelasting per nacht, een bedrag dat zij weer afdragen voor stadspromotie. Het voorstel van SP en PvdA was gasten in duurdere hotels meer laten betalen. ‘t Gaat niet gebeuren, uitvoerbaarheid probleem.

De Stichting Topsport Leiden ontvangt jaarlijks van de gemeente € 25.000 euro om Leidens sportklimaat te bevorderen. Een extra budget van € 20.000 jaarlijks wilden SvL en PvdA graag. Ze overtuigden niet, de meerderheid vond dat Topsport zelf maar meer geld moest ophalen.

Schrap de naam Jan Pieterszoon Coen van ’t naambordje in De Hoven als er gebouwd wordt. Want behalve een zeeheld was Coen ook slavenhaler en massamoordenaar. Straatnamen die verheerlijken, dus weg ermee vinden PvdA en GroenLinks. In Hoorn wordt nu een burgerforum geraadpleegd of die ‘foute’ Coen wel een plaats verdient in zijn (geboorte) stad. Anders dan Leiden vindt men in Hoorn dat geschiedenis niet politiek gecorrigeerd moet worden. Maar 29 raadsleden stemde Coen weg uit Leiden en 9 tegen waren tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *