Wie is de ‘perfecte’ burgemeester voor Leiden?

Walter Schrader (68) studeerde medicijnen in Leiden werkte hier onder andere als huisarts, zijn veelvuldige maatschappelijke activiteiten leverden hem in 2022 de eretitel op ‘Leidenaar van het jaar’ op. Leidenaren worden met een vragenlijst door de gemeente gevraagd wat voor burgemeester volgens hem het beste past bij Leiden. Schrader wil hierover best wel iets kwijt in het Leids Nieuwsblad.

door Hans Schuurman

“Met haar cultuurhistorische geschiedenis is het een voorrecht in de kennisstad Leiden te wonen en niet voor niets is het ook de stad voor vluchtelingen”, vertelt Schrader. “Wist je dat ik een zoon ben van een vluchtelingen. Mijn ouders moesten in 1949 hals over kop, met alleen de twee koffers die zij konden dragen, na de onafhankelijkheid afkondiging Indonesië verlaten”. In mijn werk had ik vier keer met de vluchtelingenproblematiek te maken.  Als Tropenarts tijdens etnische conflicten in Ghana, als GGD-arts coördineerde ik de verzending van medicijnen en noodhospitaal voor burgerslachtoffers tijdens de Balkanoorlog (1992); als huisarts met de vluchtelingenstroom uit Syrië (2015) en nu met de Oekraïense vluchtelingen vluchtend voor oorlogsgeweld. Je begrijpt dat deze problematiek mij dus na aan het hart ligt.

Vluchtelingen

Ik zie graag in de nieuwe burgemeester dezelfde bevlogenheid als in het verleden wat betreft de vluchtelingen. En wat betreft karakterologische eigenschappen gun ik hem een ruime mate van zelfstandigheid. Iemand die staande boven de partijen zich niet altijd maar bezig houdt met de waan van de dagelijkse lokale politiek. Hij moet zijn inwoners inspireren en een goede communicator zijn. Iemand die verbindt, onze de stad bij elkaar houdt”. Erg belangrijk en niet eenvoudig, volgens Schrader want er dreigt tussen verschillende niveaus van de Leidse samenleving tweespalt. “Dat is bij de vluchtelingenproblematiek manifest”, zegt hij doelend op de actualiteit. “Het isolement waarin de vluchtelingen terecht komen is (mede) de oorzaak van de spanning in de samenleving. Volgens Schrader moeten vluchtelingen sneller opgenomen worden in de samenleving en moet de  kennis en vaardigheden die zij bezitten beter ingezet worden. Er is plaats op de arbeidsmarkt voor nieuwkomers, onvervulde vacatures bijvoorbeeld in zorg en dienstverlening vervuld worden. Met de ontstane samenwerking in bedrijven en instellingen worden bestaande vooroordelen geslecht. 

En Walter, als jij de nieuwe burgemeester in september 2024 naar één plek in Leiden mag meenemen om hierover met hem te praten, welke plaats of omgeving zou je kiezen en waarom daar?

Dit artikel is de eerste van een serie van 10 waarin bekende en onbekende Leidenaren vertellen wat voor burgemeester zij Leiden toewensen. De artikelenreeks is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *