Waar komen de laatste 40 woningen in gerenoveerde Kopermolen?

Laaiend waren de Merenwijkers toen ze in 2018 op het gazon achter de Kopermolen piepschuim modellen van woontorens zagen staan. ‘In ons wijkpark wordt niet gebouwd’, werd de slagzin, protesten met raamposters volgden. Februari 2024 start op de Panda locatie de bouw van een uiterlijk verschillend maar op dezelfde gedachte gebaseerd plan: Kopermolen eigenaar Van der Vorm renoveert het winkelcentrum en de gemeente bouwt 150 woningen bij. Maar er is nog wel één vuiltje.

door Hans Schuurman

Ongeveer 300 omwonenden bezochten donderdagavond de inloopavond. Projectmanager Sjoerd Hoogewerf en gemeente collega’s stonden hen met inzichtelijk informatiemateriaal te woord. Aan de parkzijde waar nu Panda staat, komt een talud waarop 8 Tiny Houses gebouwd worden. Onder deze begroeide helling een fietsenstalling voor circa. 90 rijwielen, terras, horeca en de Hema op z’n huidige plek. Dit is ook de weg naar de noordelijke ingang naar de Kopermolen. “Let u er op dat alle fietsen die daar gestald worden, fietstassen hebben en de ingang van de stalling de volgeladen winkelwagentjes toelaat. En géén dubbele hoog/laag stalling”, krijgt Hoogewerf als advies van een bezoeker.

Woongebouw

“Aan de zuidwestelijke zijde van het winkelcentrum, op het parkeerpleintje naast waar ooit de oude Hema stond, verrijst ’t Woongebouw met 80 woningen”, vervolgt Hoogewerf, “18 lagen, dus ongeveer 65 meter hoog”, naast een nieuwe Lidl op straatniveau”. Senioren en starters uit de wijk krijgen voorrang ter bevordering van doorstroming. De bouw van de parkeergarage start zomer volgend jaar. De huurprijzen in het Woongebouw zijn midden huur, vrije sector in het hogere segment.

Om tijdens de bouw ruimte creëren wordt de Ketelmeerlaan tijdelijk verschoven. Hier kan wel enige verkeersoverlast ontstaan vanwege ruimte verlies door opslag van bouwmaterialen etc. etc. Onder de nieuwe Lidl en het marktplein komt een parkeergarage voor 100 auto’s. “Het eerste parkeer uur gratis parkeren is het voornemen”, aldus Hoogewerf. “De bouw van de nieuwe Lidl met ondergrondse garage is medio 2026 gereed, waarna gestart wordt met de bouw van het Woongebouw”.

Wijkvoorzitter Gerard is zeer content met de toeloop vanavond. “Boven verwachting”, zegt hij maar verklaarbaar want ik sprak ook veel mensen met zorgen over de nog bestaande onduidelijkheid over de invulling van het totaal van 150 te bouwen woningen. Met name het contingent sociale woningen dat volgens gemeente uitgangspunt 30% moet zijn, verdiend nadere invulling. Bewoners rond de Kopermolen zijn bezorgd dat de bouw van deze woningen hun woongenot, zoals een vrij uitzicht zal belemmeren. Er rouleert intern wel een bouwlocatie, de plek die vrijkomt als Lidl verkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *