Wie is de ‘perfecte’ burgemeester  voor Leiden? (2)

Paula van Kesteren, bestuurslid van de Voedselbank Leiden en omstreken, studeerde sociale wetenschappen aan de universiteit van Leiden en nu, ruim veertig jaar later, woont ze er nog steeds en mét plezier. Wekelijks spreekt zij Leidenaren in armoede. Wat voor burgemeester ziet Van Kesteren graag in Leiden benoemd?

door Hans Schuurman

“Het zou leuk zijn als het een vrouw is en een met sociaal gezicht”, aldus Van Kesteren. Volgens haar is de burgemeester dé constante factor in het stadsbestuur en zijn invloed overstijgt verre zijn formele taken. “Nou, ik ga er in goed vertrouwen vanuit dat de burgemeesters sollicitanten allemaal bestuurlijke ervaring hebben, stressbestendig zijn enz. enz.. en zo’n vrouwelijke burgemeester zit er vast wel tussen”. En eentje die maatschappelijk geëngageerd is, graag voegt zij er  aan toe. Zij moet binden plus goed benaderbaar zijn speciaal voor minder bevoorrechte Leidenaren, zoal migranten, kansarmen, ouderen en mensen met een beperking. Niet alleen met de bestuurders contact zoeken maar ook met betrokkenen zelf. Zoals de klanten van onze voedselbank om een volledig beeld te krijgen van armoede in Leiden.

Armoede

Van Kesteren: “De voedselbank heeft zich de laatste jaren in de coronatijd en door energie prijsstijgingen zich aardig  in de kijker gespeeld”. “Voedselbank is gewoon een sterk merk”. Deze naamsbekendheid heeft ons ook veel donaties opgeleverd. Ondanks die publieke populariteit bestaat er veel schaamte bij gebruikers, waardoor niet alle mensen die gebruik zouden kunnen maken van de voedselbank bereikt worden. Op de bezorgauto die onze producten aan huis aflevert  voor de klanten die echt niet zelf kunnen langs komen, staat niet voor niets een verhullende aanduiding. Je wilt toch niet dat voor je deur een auto die stopt met ‘Voedselbank’ op de zijkant.  

De armoedegrens in Nederland ligt op 1090 euro voor alleenstaande, 1660 euro voor eenoudergezin met twee minderjarige kinderen, 1530 euro De voedselbank Leiden en omstreken heeft 1.600 klanten in 600 gezinnen, ruim 1/3 van hen zijn kinderen onder de 18 jaar. Gemiddeld zitten er dus  in iedere Leidse schoolklas 2 leerlingen die opgroeien in armoede

Zeg Paula, als jij de nieuwe burgemeester in september 2024 naar één plek in Leiden mag meenemen om hierover met hem te praten, welke plaats of omgeving zou je kiezen en waarom daar?

Dit artikel is de tweede in de serie van 10 waarin bekende en onbekende Leidenaren vertellen wat voor burgemeester zij Leiden toewensen. De artikelenreeks is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Een gedachte over “Wie is de ‘perfecte’ burgemeester  voor Leiden? (2)

  1. Graag wil ik een burgemeester met zeker die eigenschappen maar zeker ook toegankelijk bij alle andere bubbels om deze te gaan verbinden zodat we elkaar kunnen ondersteunen. Alle groepen graag samen brengen tot 1 Leiden.
    Saamhorig en constructief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *