Wie is de ‘perfecte’ burgemeester voor Leiden? (3)

Arthur Elias kwam op z’n 18e in Leiden studeren en bleef. De universiteit was de komende jaren zijn werkgever. Wat vindt de voorzitter van buurtvereniging Maredorp-de Camp van zijn woonplaats Leiden. En wat voor burgemeester past er volgens Elias het best bij Leiden?

door Hans Schuurman

Wanneer ik een enkele keer zónder onze hond over de Hooglandse Kerkgracht loop, word ik vaak staande gehouden met: “Is er wat met Coco?”  Zo’n een opmerking zegt alles over het gedeelte van de binnenstad waar wij wonen. Een hechte woongemeenschap waar men naar elkaar omkijkt. Leiden is ook een gezellige historische studentenstad die mij past als een overjas en al 58 jaar woon en bovendien prachtig is opgeknapt. Maar er dreigt nu wel verpretparkisering. De balans tussen levendigheid en leefbaarheid helt steeds meer over naar levendigheid ten koste van bewoners.

Ik wens dat de nieuwe burgemeester dat evenwicht goed in de gaten houdt. Zijn politieke kleur vind ik van weinig belang. Het moet bovenal een ervaren bestuurder zijn die boven de partijen staat en kennis heeft van de problematiek van middelgrote gemeenten. En hij of zij moet het vermogen hebben zich in te leven in alles wat de Leidse burger bezighoudt.

Handhaving

Ik kies wél voor een krachtdadige burgemeester die bereid is om handhavend op te treden. Bestuur en veiligheid zitten immers in zijn portefeuille. Ik erger mij bijvoorbeeld wezenloos aan bootjes die tot diep in de nacht met harde muziek en met lallende opvarenden door de binnenstad varen. En áls je daarover belt met de gemeente, krijg je als antwoord dat handhaving om 11.00 uur naar huis gaat en word ik geadviseerd de meldkamer in Den Haag (!) te bellen.

En over het beteugelen van het vuurwerk op oudejaarsavond, ben ik het eens met de (vorige) burgemeester die geen algemeen vuurwerkverbod wilde afkondigen zolang men niet in staat is dit te handhaven. Als je straffeloos voorschriften naast je neer kunt leggen, verliezen burgers het vertrouwen in het gezag, hetgeen ook de geloofwaardigheid op andere terreinen ondergraaft. Wat mij betreft komt er uiteindelijk wel een algemeen vuurwerkverbod mét een door de gemeente georganiseerde vuurwerk- en lichtshow.

Arthur, als jij de nieuwe burgemeester in september 2024 naar één plek in Leiden mag meenemen om met hem te praten, welke plaats kies je en waarom daar? Dit artikel is de derde in de serie van 10 waarin bekende en onbekende Leidenaren vertellen wat voor burgemeester zij Leiden toewensen. De artikelenreeks is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *