Wijk Meerburg uiterlijk 2033 op warmtenet

De gemeente wil uiterlijk in 2033 alle huizen in de wijk Meerburg voorzien van schonere energie en het huidige aardgasnet afsluiten. De komende twee jaar bereiden zij dit vervangend warmtenet voor. Meerburg is de eerste van vijf Leidse wijken met deze plannen. Bewoners zijn niet verplicht hun woning op dit warmtenet aan te sluiten, verzekert wethouder Yvonne van Delft, maar wat zijn hun opties?

door Hans Schuurman

De start met wijk Meerburg werd mede ingegeven omdat hier relatief veel huurwoningen staan van De Sleutels, Ons Doel en Portaal, die willen meewerken. Meerburg, deel van het Roodenburgdistrict, ligt zuidelijk van de Hoge Rijndijk en heeft veel  vooroorlogse bouw. De riolering in de wijk moet ook vervangen worden en de aangrenzende Hoge Rijndijk wordt de komende jaren heringericht.  Vanwege kostenbesparing en ter voorkoming van onnodig overlast wil de gemeente de grondwerkzaamheden zoveel mogelijk combineren.

Energie wethouder Van Delft spoort bewoners en ondernemers aan voor verbetering van woningisolatie, door het aanbrengen van tochtstrippen, radiatorfolie et. etc.. Ook zonnepanelen leggen plus individuele warmteoplossingen zoals (hybride)warmtepompen zijn mogelijkheden.

Van ’t gas af

Met de statement ‘van ‘t gas af’, was B&W in het recente verleden iets diplomatieker. Dit betekent namelijk dat de kostbare en goed onderhouden aardgas infrastructuur teloor gaat. Terwijl eerder gezegd werd hiertoe pas over te gaan als de instandhoudingskosten niet meer opwegen tegen de gasinkomsten van het leidingnet. De hybride warmtepompen die nu met de ‘no-regret’ optie worden aangeprezen bij een buitentemperatuur van 6 graden Celsius en lager een  ook aardgas. De energie voor verwarming  van ‘t huis met een hybride warmtepomp bestaat uit ca. 70% energie elektriciteit van  de zonnepanelen op je dak plus bij deze lagere temperaturen ca. 30% aardgas. Van ’t gas af in je wijk betekent de hybride warmtepomp geen optie meer is.

Delen van de pijpleiding voor het warmtenet in Meerburg liggen onder het wegdek in de wijk. De bruisende heet water pijpleiding uit de Rijnmond ligt voor uitbreiding op haar klanten te wachten. Ze komt onder de  Vlisstraat de wijk binnen, takt af naar Kasteelhof. De doorgaande pijpleiding vervolgt haar weg onder de  Wierikckstraat, bij  Zaanstraat, slaat ze rechtsaf en vervolgt haar (onder de ) weg Spaarnestraat naar Drechtstraat om bij de Leiderdorps brug onder de Hoge Rijndijk de wijk Meerburg weer te verlaten. De loop van de hoofdleiding is te zien op https://kaartwarmtetransitie.gagoed.nl

Na de wijk Meerburg volgen, Merenwijk, Waardeiland/de Waard, Stevenshof en Zuidwest allen met een voorbereidingstijd tot 2025 en uitvoering in de jaren tot 2033.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *