De ‘perfecte’ burgemeester van Roos Tulen (4)

Kunstenaar Roos Tulen weet heel goed wat voor burgemeester Leiden nodig heeft. “De gemeenteraad vraagt een onderzoekbureau welke kwalificaties de ‘perfecte’ burgemeester moet hebben, maar ik ga zo’n enquête echt niet invullen”. “Want ik weet ’t al, onze nieuwe burgemeester moet van zijn ambtsperiode een kunstwerk maken”.

door Hans Schuurman

Tulen (33) is een geboren en getogen Leidenaar, zij studeerde aan de kunstacademie Willem de Koning in Rotterdam en werkt als  ervaringskunstenaar. “Mijn vak is een omgeving te creëren, zeg maar een decor,  waarin mensen visueel, auditief, emotioneel en verder zintuigelijke ervaringen beleven die hen innerlijk verrijken”. “En onze toekomstige burgemeester moet in het decor van de stad van de inwoners een kunstwerk te maken”. Een gemeenschap te creëren die Leidenaren als mens rijker maken”.

Tulen: “Een man of een vrouw, maakt niet uit, maar wel jong, een dertiger én flexibel”. Geen witte, oudere, grijze man uit de partij elite.. “Iemand met toekomstvisie die zijn gezag niet ontleent aan het verleden maar aan zijn ideeën over op de toekomst. Die de tijdgeest aanvoelt, vooruit kijkt en snel kan schakelen”.

Durf-burgemeester

“Een creatieve leider, een durf burgmeester”. Ze geeft een voorbeeld:  “Ik was als vrijwilliger bij de ontvangst van de Syrische vluchteling indertijd in 2015. Daar zag ik een burgemeester die initiatief toonde, het voorbeeld gaf, de Leidenaren enthousiasmeerde en meekreeg”. “De burgemeester die ik mijn stad toewens is een eerste burger maatschappelijk activiteiten initiatieven neemt, onorthodoxe maatregelen durft te nemen. Iemand die ons inwoners inspireert”.

‘Maar, Roos,  de burgemeester van Leiden moet ook een bekwame voorzitter zijn van de gemeenteraad en vergeet niet zijn wettelijke taken. Hij is immers eindverantwoordelijkheid van het openbaar bestuur en de veiligheid van de stad’. Tulen: “Eerlijk gezegd lijkt mij die niet zo vreselijk moeilijk. Dergelijke technische bekwaamheden zijn aan strikte regels en wetten gebonden die gevolgd moeten worden. En mijn perfecte burgemeester, nou die is slim hoor”. “Behalve een jonge creatieve, durfal en ethisch mens moet het iemand zijn die een kunstwerk maakt van de stad in haar inwoners die zich door hem verbonden voelen”.

‘Zeg Roos, als jij de nieuwe burgemeester in september 2024 naar één plek in Leiden mag meenemen om hierover met hem te praten, welke plaats kies je en waarover praat je met hem ?

DIT ARTIKEL IS DE VIERDE IN DE SERIE VAN 10 WAARIN BEKENDE EN ONBEKENDE LEIDENAREN VERTELLEN  WAT VOOR BURGEMEESTER ZIJ LEIDEN TOEWENSEN. DE ARTIKELENREEKS WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR HET LEIDS MEDIAFONDS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *