De perfecte’ burgemeester van Boudewijn Leeuwenburgh

Boudewijn Leeuwenburgh, verkeerskundige en geboren en getogen Leidenaar is oprichter en voorzitter van de Voetgangersbeweging. Hij is een wandelend verkeersarchief van onze stad. “Heb je meegedaan met de enquête over de ‘perfecte’ nieuwe burgemeester van Leiden? Antwoord: “Natuurlijk, zou iedereen moeten doen”.

door Hans Schuurman

Leeuwenburgh : “Mijn perfecte burgemeester is iemand die snel leert hoe je 3 October viert”, zegt hij. “Of hij de stad (al) kent, vindt hij minder belangrijk, want ‘t kan net zo goed een belemmering zijn om de stadsverhoudingen en -problematiek met haar gevestigde belangen onbevangen te beoordelen”.

Man of vrouw, politieke oriëntatie, doet er volgens hem niet toe, wel moet ’t een ervaren bestuurder zijn, iemand die dicht bij de inwoners staat, boven de partijen en mét een toekomst gerichte visie. “Want aan het laatste heeft het wat mijn expertise betreft de afgelopen decennia nog wel eens aan ontbroken”, aldus Leeuwenburgh.

Leiden heeft, na Amsterdam, de grootste binnenstad. Een Middeleeuwse stad cirkelvormig gebouwd met kleine smalle verbindingsstaatjes en stegen. De Breestraat vormt de verbinding Oost West en de Haarlemmerstraat naar het Noorden. In mijn jeugd, jaren ’50, gingen de arbeiders te voet, per fiets of (blauwe) tram naar hun werk in de stad. “De binnenstedelijk werkgelegenheid moet weer meer gestimuleerd worden. De echte banenmotor ligt nu buiten de stad, het Leiden Bio Science Park. En de vereiste specifieke loopstromen over en weer ontbreken”.

Verkeersveiligheid

“Ik verwacht van de nieuwe burgemeester dat hij er op toeziet dat voor iedere Leidenaar, jong, oud en met en zonder beperkingen de gehele stad toegankelijk blijft. Er op toeziet dat de sterkste weggebruikers, de auto’s, zich aanpassen aan de zwakkeren in het verkeer, de voetgangers. Aan de lay-out van de stad kunnen wij niet veel veranderen maar regelgeving kunnen we wel aanscherpen. “Ik vind dat verkeerswetgeving hopeloos achter loopt op de technische ontwikkelingen. Grootste verkeersrisico en oorzaak voor veel ongelukken is de snelheid en verscheidenheid op het rijwielpad, gebrek aan fiets parkeerplekken en handhaving die tekort schiet.

Boudewijn, als jij de nieuwe burgemeester in september 2024 naar één plek in Leiden mag meenemen om hierover met hem te praten, welke plaats kies je en waarover praat je met hem ? DIT ARTIKEL IS DE VIJFDE IN DE SERIE VAN 10 WAARIN BEKENDE EN ONBEKENDE LEIDENAREN VERTELLEN WAT VOOR BURGEMEESTER ZIJ LEIDEN TOEWENSEN. DE ARTIKELENREEKS WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR HET LEIDS MEDIAFONDS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *