Wie is de ‘perfecte’ burgemeester voor Leiden? (6)

Nora Farih is in haar laatste jaar van de opleiding in het LUMC tot huisarts. Ze is net terug van een studiereis door Cuba, een land waar enorme medicijn tekorten heersen. “Hierdoor is het praktisch onmogelijke om goed voor patiënten te zorgen”, vertelt zij, “terwijl in ons land nota bene goed bruikbare medicijnen vernietigd worden”. De samenleving moet volgens haar, behalve met medicijnen veel zorgvuldiger omspringen met haar grondstoffen.

door Hans Schuurman

Nora Farih (33) groeide op in een Marokkaans Nederlands gezin. “Tussen Al Jazeera en de NOS”, zegt ze. “Mijn vader kwam naar Nederland om te studeren, maar die kans kreeg hij niet”. “Ik wel, ik ging naar het gymnasium en studeerde daarna geneeskunde”. Door dit voorrecht voel ik mij verplicht om iets terug te doen aan Nederland en de samenleving”. “Ik ben actief in een studentengroep tegen medicijn verkwisting. In Nederland is veel medicatieverspilling, die grotendeels voorkomen kan worden. Een schande eigenlijk als je bedenkt dat er wereldwijd zulke tekorten zijn”.

Duurzaamheid

Ingegeven door het thema medicijnverspilling, verwacht Farih van de nieuwe burgemeester dat die zich vierkant achter het verzet tegen verspilling opstelt en de beweging van hergebruik van materialen volop stimuleert. En wat voor type burgemeester heeft zij op ’t oog? Farid: “Iemand van mijn generatie, beetje ouder mag ook wel. Wel graag een doortastend type, besluitvaardig en een persoon die complexe situaties snel doorziet en kan overtuigen met een oplossing”. ‘Zo iemand als een huisarts, Nora?’ “Ja, maar hij of zij hoeft niet persé gestudeerd te hebben. Als die maar verbindend werkt, wederzijds begrip kweekt en iemand is die mijn ideeën voor een duurzame samenleving onderschrijft”. 

Samen met onder anderen Walter Schrader is Nora Farid betrokken bij de actie ‘Verspilde Pillen’.  Een actie van huisartsen en apothekers die landelijke bekendheid kreeg toen vorig najaar aan leden van de Tweede Kamer een symbolisch kunstvoorwerp werd aangeboden. Medicijnverspilling beloopt jaarlijks in een bedrag van meer dan 100 miljoen euro geneesmiddelen die ongebruikt vernietigd worden.

Zeg, Nora als jij de nieuwe burgemeester in september 2024 naar één plek in Leiden mag meenemen om hierover met te praten, welke plaats kies je en waarover praat je?

DIT ARTIKEL IS DE ZESDE IN DE SERIE VAN 12 WAARIN BEKENDE EN ONBEKENDE LEIDENAREN VERTELLEN WAT VOOR BURGEMEESTER ZIJ LEIDEN TOEWENSEN. DE ARTIKELENREEKS WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR HET LEIDS MEDIAFONDS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *