Burgemeester zorgt voor uitbundig slot van Nieuwjaarsreceptie

Waarnemend burgemeester Peter van der Velden heeft het in Leiden geweldig naar zijn zin, maar op Oud & Nieuw even niet, vertelde hij in de Pieterskerk bij de Nieuwjaarsreceptie. Het was beheersbaar, maar ieder incident is er een te veel”, zei Van der Velden. De jaarwisseling kwalificeerde hij ‘redelijk’, de schade viel nog wel mee maar ook dit jaar werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk. En dat is onaanvaardbaar”.

door Hans Schuurman

Volgens hem viel de overlast in de binnenstad door het vuurwerkverbod nog wel mee, maar in de wijken rond het centrum leek het soms wel een slagveld. Van der Velden is diep teleurgesteld dat de oproep van gemeenten en politie voor een landelijk vuurwerkverbod door de Haagse politiek genegeerd werd. “Het kan toch niet zo zijn dat dat een traditie een rechtvaardiging vormt voor het ontstaan van zoveel schade, ongelukken en lichamelijk letsel”, aldus Van der Velden. Hij sprak ook zijn afschuw uit over de manier waarop in het Tv-programma ‘Vandaag Inside’ de BOA’s werden beschimpt. Van der Velden: “Terwijl zij, net als politie- , brandweerpersoneel soms onder zeer moeilijke omstandigheden orde en rust moeten handhaven tijdens de Oudjaars nacht. Bij de Leidse ziekenhuizen en huisartsenposten was de drukte nagenoeg het zelfde als vorige jaren. De ziekenhuizen in de regio behandelden elf patiënten met vuurwerkletsel.

Regionale samenwerking

In zijn Nieuwjaarstoespraak besteedde de burgemeester opmerkelijk veel aandacht aan meer en betere regionaal samenwerken tussen gemeenten. “En iedereen die dan tegenwerpt met een ‘maar’, die antwoord ik met … de Mare ligt achter de Haarlemmerstraat,” aldus Van der Velden: “Voor mij als Bredanaar, dat was mijn laatste burgemeesterspost, zie ik het als onvermijdelijk dat het regionaal beleid hier sterker wordt aangepakt”. “Natuurlijk met handhaving van de authentieke aspecten van trotse Leiderdorpers, Voorschotenaren, Oegstgeestenaren,  Zoeterwoudenaren én Leidenaren”. En hij vervolgt: “Van de grenzen die wij gemeentebesturen hebben getrokken, trekken de bewoners zich immers niets aan. Zij sporten en schaatsen in sportcomplex 1574, bezoeken Schouwburg en bioscopen, zijn allemaal patiënt van Alrijne en ontmoeten elkaar i verenigingen, winkelen hier en gaan er uit.  Burgemeester van der Velden kan uit ervaring spreken want in zijn vorige standplaats Breda gold hij als warm pleitbezorger van intensieve en profijtelijke regionale samenwerking

“Als op 3 Oktober dit jaar 450 jaar Leids ontzet gevierd wordt, ben ik erbij hoor”, verzekerde Van der Velden zijn gehoor, “ook al is mijn waarnemingstermijn dan ruimschoots verlopen. Even later werd hij in een aangepaste 3 October trui gehesen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *