De perfecte burgemeester voor Leiden

Jan van Zwieten geboren en getogen Leidenaar werd ‘t sportief bewegen bij korfbalvereniging Pernix met de paplepel ingegoten. In zijn verdere leven werd hij door talrijke sportorganisatie gevraagd hun bestuur te versterken. Van Zwieten (70): “Mijn beroepsmatige Jeugdzorg expertise zal daar wel mee te maken hebben, plus mijn ruime bestuurservaring. Bovendien vond ik het eervol en kan ik slecht nee zeggen”. “Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven”, aldus Van Zwieten. En vindt ons gemeentebestuur dat ook, Jan?

door Hans Schuurman

Achterin restaurant ‘Burgerzaken’ klinkt een flard van een radio-uitzending. “De rayonhoofden zijn van middag bij elkaar geweest…”. “Dat bedoel ik,” zegt Van Zwieten, ‘het vriest effe 2 graden en iedereen snapt meteen dat ’t over de Elfstedentocht gaat”.  Van Zwieten: “Sport is heel belangrijk voor mensen maar krijgt in Leiden van het gemeentebestuur jammer genoeg niet de aandacht die het verdient. “Daar zou een nieuwe burgemeester iets aan moeten veranderen, vind ik”. “Want Leiden profileert zich liever als kennisstad dan als sportminnend stad”. “Sport en bewegen is erg gezond, het leert een kind zichzelf kennen, teamsporters leren samenwerken en wat winnen en verliezen is”. “En het houdt de jeugd van de straat”, zegt de gepensioneerd jeugdzorger.

Spotaccommodaties

Volgens Van Zwieten beoordelen Leidenaren het gemeentelijk sportbeleid vooral op haar spotaccommodatiebeleid. “En bij dat beleid passen de woorden: te kort, te weinig en te klein”, vat Van Zwieten zijn opinie over de Leidse sportfaciliteiten samen. Daarbij heeft hij de voorzieningen voor waterpolo, turnen, schaatsen en zaalsporten op ’t oog.  

Van Zwieten zoekt in de nieuwe burgemeester het type kritische coach. Iemand die iedereen betrekt, samenwerkt en gewogen besluiten neemt. “En sociaal vaardig en communicatief, natuurlijk”, vult hij zichzelf aan. Het wordt ook eens tijd voor een vrouwelijke burgemeester, haar politiek kleur is mij om het even. Wel iemand die haar gezag ontleent aan een toekomstbeeld van de stad, ervaringen uit het verleden zijn natuurlijk mooi meegenomen. Zij moet dus niet zo’n grote lijnen bestuurder zijn, die die met een helicopterview over de stad scheert. Details moet ze kennen dát wekt vertrouwen bij de bevolking.

‘Zeg Jan, als jij de nieuwe burgemeester in september 2024 naar één plek in Leiden mag meenemen voor een praatje, waar houd je dat gesprek en waarover gaat ’t?

DIT ARTIKEL IS DE 7 de IN DE SERIE VAN 12 WAARIN BEKENDE EN ONBEKENDE LEIDENAREN VERTELLEN  WAT VOOR BURGEMEESTER ZIJ LEIDEN TOEWENSEN. DE ARTIKELENREEKS WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR HET LEIDS MEDIAFONDS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *