Spookwoningen in Leiden? De commerciële zender RTL meldt dat in Leiden op papier 150 woningen leegstaan en niet geregistreerd in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) zijn. De raadsleden van CDA, CU en VVD roken hierbij onraad en spoorden het stadsbestuur naar de gesuggereerde criminele activisten een onderzoek te doen. In 2015 bracht een dergelijk spookwoning onderzoek in Leiden andere, voornamelijk marginale, overtredingen van nog (onbekende) bewoners aan het licht.
door Hans Schuurman
Volgens RTL staan in Nederland meer dan 31.000 huizen leeg zonder ingeschreven bewoners. Terwijl ze op basis van het energieverbruik wel bewoond worden. Het aantal spookwoningen in ons land groeit onrustbarend volgens deze sensatie beluste nieuwszender. Van 21.000 in 2016 tot ruim 31.000 in 2023 meldt RTL en de politie treft hier regelmatig wietplantages, drugslabs of illegale bordelen aan. Onze drie raadsleden nemen verdenkingen suggestie gretig over met een vraag aan het college. En in Leiden? Hier gaat ’t om 150 van de 62.500 woningen dat is 0,22 % en in de voorgaande jaren, volgens RTL, respectievelijk om 60 (2022), 260 (2021), 100 (2020) en 70 (2019). In 2015 deed een gespecialiseerde bedrijf, de firma Holland Ruiter, bekend van de hondenbelasting huisbezoekjes, onderzoek naar de 1.000 spookwoningen in Leiden. Leiden telde toen 53.430 woningen (adressen). Aanwezigheid van criminele activiteiten was toen geen aanleiding van het onderzoek maar het mislopen van de inwonersvergoeding van de ‘lege; huizen wel.
Kleine overtreders
Uit onderzoek bleek dat ca. 250 van de 1.000 Leidse leegstaande woningen een z.g. ‘frictieleegstand’ was. De verklaring was verhuizing, verbouwing of renovatie. Voor ongeveer 750 woningen bleken de woningen illegale ondergehuurd door studenten, expats, familie – of zaken relaties te huizen enz. enz. en (toen) nogal wat AOW’ers met een LAT die hun huis aanhielden en ’betrapt’ werden. De firma Ruiter rapporteerde geen meldingen van criminele activiteiten. De gemeente betaalde graag hun rekening met een deel van de inkomsten van bewonersvergoeding uit Den Haag. En zette vervolgens, zoals het hoort, de zaken recht die niet rechtmatig waren.
Drugspanden die de burgemeester sluit, is in Leiden zo ongeveer twee wekelijks nieuws. Maar de echte ‘boevenvangers’ zijn meestal de omwonende tipgevers die liever anoniem blijven. Hoe herken je een spookbewoning? Door in- en uitlopen van veel wisselende bewoners/ bezoekers bij de woning, bedrijvigheid op vreemde tijdstippen en bewoners/ bezoekers die komen of gaan met zware tassen. Afgeplakte ramen is ook geen goed teken. Het zijn ook omwonenden die de meeste gevaar lopen vanwege bijvoorbeeld overvallen en geweld van concurrerende criminelen plus brand- en ontploffingsgevaar. Wat moet je als burger doen als je onraad ruikt? ‘t Melden bij de politie via 112 (bij spoed); via 0900-8844 bij geen spoed of anoniem op 0800-7000.